Петроград 1

Света Петка прослављена у Петровграду

Света Петка прослављена у Петровграду и сабрала око крсног имена Србе и Русе

Празник преподобне мати Параскеве српске, свечано је литургијски прослављен у Петровграду на њен спомен, у петак 27./14. октобра 2017. године.

Поводом њеног празника служена је литургија у храму Преподобног Серафима Вирицког на Гостинском двору у Петровграду.

Литургију су служили о. Владислав и јерођакон Владимир.

После причешћа вјерник освештан је и пререзан славски колач у част Преподобне мати Параскеве. Потом је све вјерне поздравио о. Владислав истакавши љубав и јединство два братска народа, руског и српског.

У име српског народа бесједио је јерођакон Владимир, који је између осталог заблагодарио старешини храма протојереју Артемију да службу служи са протојерејем Владиславом у овом храму. Он је говорио и о животу Преподобне Петке.

У наставку заједничарења браће и сестара Руса и Срба, у храмовној трпезарији, уприличена је трпеза љубави поводом крсне славе троје срба, који су се ове године задесили у Петровграду да прославе њен празник.

Преподобна мати Петка ове године у Петровграду сабрала је србе, јерођакона Владимира Палибрка, сабрата манастира Житомислић, професорицу руског језика и књижевности Георгину Станишић и Александра Вујовића, професора Цетињске богословије и уредника катихетско-образовног програма Радија Митрополије црногорско-приморске “Светигора”, да заједно са свих страна са браћом и сестрама русима и србима прославе своју славу.

Литургијским сабрањем, освештавањем славког колача у част Преподобне Мати Параскеве, пројавило се јединство два братска народа, руског и српског и тиме показало да су једно у Христу Господу.

 Александар Вујовић