Arhimandrit Metodije Ostojic

Arhimandrit Metodije (Ostojić)

Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao igumana Cetinjskog manastira arhimandrita Metodija (Ostojića) za vikarnog Episkopa dioklijskog

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je na upravo završenom zasjedanju izabrao igumana Cetinjskog manastira arhimandrita Metodija (Ostojića) za vikarnog episkopa Mitropolita crnogorsko-primorskog sa titulom – Episkop dioklijski.

 

Arhimandrit Metodije (Ostojić) – Biografija

Arhimandrit Metodije OstojicMetodije (u svijetu Ljubiša) Ostojić se rodio 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dijete.

Osmogodišnju školu ”Petar Dokić” i prva dva razreda Gimnazije ”Druga gimnazija Ognjen Prica” završio je u Sarajevu odakle je usljed ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu.

U Podgorici je završio preostala dva razreda Gimnazije ”Slobodan Škerović”. Za vrijeme života u Sarajevu završio je osnovnu-nižu muzičku školu ”29. Novembar”.

Poslije završene gimnazije 1994. godine upisao je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici, na kojem je i diplomirao 2001. godine.

Godine 2002. došao je u Cetinjski manastir u svojstvu iskušenika, gdje je i zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

U čin đakona rukopoložen je 2005. godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg u hramu posvećenom ovom prazniku na Žabljaku (odakle i potiče njegova porodica) od strane Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija.

U čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. u Cetinjskom manastiru, takođe od strane Mitropolita Amfilohija. Odlikovan je činom protosinđela 22. novembra 2009. godine u manastiru Slanci kod Beograda od strane Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija.

U periodu od kraja 2007. godine po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija bio je na poslušanju kelejnika Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Pavla, i na tom poslušanju ostaje do njegovog upokojenja.

Za namjesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita rukoproizveden je na Petrovdan 2013. godine u Cetinjskom manastiru.

Iste 2013. godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu ”Svetog Vasilija Ostroškog” u Foči, Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa diplomskim radom na temu ”Vaspitni značaj monaštva”.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine odbranio je master rad na temu ”Zetski Mitropolit Vavila (1494 – 1520) i njegov doprinos srpskoj duhovnosti i kulturi” kod mentora prof. dr Predraga Puzovića.
Od 2012. godine član je Patrijaršijskog Upravnog Odbora Srpske Pravoslavne Crkve u ime Mitropolije crnogorsko-primorske. Takođe član je Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu učeći grčki jezik, radi upisa doktorskih studija na Teološkom fakultetu pomenutog Univerziteta.