Okt 2020 Arhijerejska Liturgija U Peckoj Patrijarsiji

Sveti Patrijarah Pećki Pajsije proslavljen u Pećkoj Patrijaršiji

Ime: 16.10.2020 besjeda vladike joanikija u peckoj patrijarsiji; Opis: Sveti Patrijarah Pećki Pajsije proslavljen u Pećkoj Patrijaršiji Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Svetog Patrijarha Pećkog Pajsija, u petak 16. oktobra 2020. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji, u čijoj crkvi Svetih Apostola se čuva časna glava Svetog Pajsija Patrijarha Pećkog.

Sabranom sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu riječju nadahnute arhipastirske besjede obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije, koji je kazao da se Sveti Otac naš Pajsije ugledao na Hrista Gospoda, išao za Njim i za Svetim apostolima, za Svetim Kirilom i Metodijem, za Svetim Savom, za svojim Svetim prethodnicima.

„Ono što ga odlikuje je to što je, u najtežim vremenima pod Turcima, pokazao toliku čvrstinu karaktera, toliku istrajnost u trudovima, toliku svijest o nasleđu koje baštini srpski narod da je svojim vrlinama i svojim primjerom, svojom vjerom bio svjetilo, još, za života cijeloj svojoj pastvi, možemo slobodno reći i cijeloj vaseljeni“, rekao je, između ostalog, Vladika budimljansko-nikšićki u Pećkoj Patrijaršiji, na današnji veliki i divni praznik novojavljenog Svetog i bogonosnog Oca našeg Pajsija Patrijarha Pećkog.