Pljevlja Savindan Otac Mirceta

Свети Сава сабрао Пљевљаке у највећем броју до сада

Име: 27.01.2020 Pljevlja-Savindanska besjeda otac Mirceta Sljivancanin; Опис: Свети Сава сабрао Пљевљаке у највећем броју до сада Тип: audio/mpeg

Парох подгорички, протојереј Мирчета Шљиванчанин одржао је светосавску бесједу подсјећајући да долази као брат и слуга олтара храма Христовог Васрсења у граду рођења оца Св. Саве, те да не говори као учитељ него као ученик пред учитељима „јер сте ви Пљевљаци ових дана показали како се воли цркава и како се чува православна вјера, налазим се дакле пред истинским Савиним потомцима“.

Pljevlja– Ми ове зиме показујемо да смо достојни онога што средњевјековна Европа има највредније и најоргиналније (поменимо само свету Милешеву и њеног Бијелог Анђела) и што је научно доказано да смо уграђени у темеље најсјајнијега средњега вијека у Васељени, да смо достојни наших Светих Дворова Господњих и Светородних Лоза Царских. Доказујемо и показујемо да смо и ми остали дјеца будућег вијека укоријењена у своју дивну прошлост. Да смо ових ноћи и ових хладних дана како каже пјесник, заиста остали потомци, да би били достојни преци, рекао је Шљиванчанин питајући цијелу Европу у име које правде и у име којег законоправила се са наших купола и из наших срца смију дирати Крстови Цркве Господње.

Свети народ Светога Саве свих ових ноћи учи нас и подсјећа како је то наш Родоначелник учио нас прије 8 вјекова, како се то тјера магла из куће, рекао је протојереј Шљиванчанин подсјећајући на скорашњи догађај када је петогодишња дјевојчица из Подгорице Уна, кумче Митрополита Амфилохија, носећи у литији икону Светог Саве у рукама, на раменима свога оца, рекла полицајцу који се насмијао: што се смијете, ово је озбиљна ствар, и на младића Андријаша који је пред полицијом достојанствено свједочио Господа.

– У лику ово двоје поменуте дјеце желим да се захвалим свој дјеци и омладини која нам ових дана и ноћи свједоче да само доброта, вјера и љубав могу спасити Црну Гору. Хвала нашој дјеци што имамо шансу да будемо достојни преци, поручио је протојереј Шљиванчанин.