Ostrog

Gornji Ostrog

Sveti Vasilije svečano, saborno i molitveno proslavljen u Ostrogu

Ime: 12.05. 2018 Slava manastira Ostrog; Opis: "12.05._2018_Slava_manastira_Ostrog". Tip: audio/mpeg

Praznik Svetog Vasilija, slava manastira Ostrog, danas 12. maja 2018. ljeta Gospodnjeg, toržestveno i molitveno je proslavljen u ovoj svetinji.

Centralnom Arhijerejskom liturgijom na platou ispred Gornjeg Ostroga načalstvovao je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški g. Amfilohije, uz sasluženje Visokopreosvećenog Mitropolita borispoljskog i brovarskog UPC Moskovskog patrijarhata g. Antonija i preosvećene gospode episkopa novogračaničkog i srednjezapadnoameričkog g. Longina i budimljansko-nikšićkog g. Joanikija, te brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva SPC i UPC uz molitveno učešće više hiljada vjernika.

Mitropolit Amfilohije je tokom Liturgije monahinju Ines, igumaniju Manastira Svete Trojice u Gvatemali koji odnedavno pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, udostojio nošenja naprsnog krsta. Mati Ines je sa svojim sestrama učestvovala u proslavi praznika Sv. Vasilija u Ostrogu.

Nakon čitanja Svetog jevanđelja besjedio je Preosvećeni Episkop Longin, koji je kazao da Jevanđelje uči, savjetuje i pomaže da živjeći po jevanđeljskim savjetima već ovjde na zemlji osjetimo radost neba.

Tako koračajući kroz ovaj život, kazao je vladika Longin, idemo naprijed i tada osjećamo da nismo sami, da je Bog sa nama, da je uvijek blizu, da nam pomaže i da su svetitelji Njegovi naši najbolji prijatelji i naši najbolji pomagači.

– I danas, ovoga svetog i blagoslovenog dana na ovom svetom mjestu, sabrala nas je ljubav Božija, sabrao nas je divni ugodnik Hristov, svetitelj, čudotvorac, Sveti Vasilije. Kao što je Hristos u ono vrijeme obično na gori govorio svojim učenicima, propovjedao, tako smo se i mi danas sabrali na ovoj gori i da čujemo riječ Božiju, da se poklonimo našem Svetitelju i od njega zatražimo pomoć, a Sveti Vasilije će pomoći svima onima koji se trude da žive po Jevanđelju i koji se trude da se na njega ugledaju – kazao je Vladika Longin.

Sabrani, koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali za praznik Svetog Vasilija, prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće, a potom je sve prisutne blagoslovio i pozdravio Visokopreosvećeni Mitropolit Antonije koji je prenio blagoslove i pozdrave Visokopreosvećenog Mitropolita kijevskog UPC G. Onufrija i Njegove svetosti Patrijarha ruskog Kirila.

– Blagodat nas je sabrala danas ovdje da proslavimo Oca i Sina i Svetog Duha, jednoga Boga. Neizmjerno blagodarim Bogu što sam učesnik ovoga čuda danas u 21.vijeku. Kada smo se jutros uspinjali uz ovu goru, sreli smo čudesna lica. Vidjeli smo umorna lica i oči željne sna, ali prosvećene likove i radosne oči koje su ovdje u toku jučerašnjeg dana i prošle noći dobili ono što nisu mogli dobiti nigdje drugo. Zaista Crkva Hristova čovjeku daje ono što čovjeku ne može dati niko drugi – kazao je Mitropolit Antonije.

On je dodao da savremeni svijet i njegovo ustrojstvo usmjerava čovjeka da bude upućen na ovozemaljska dobra i ono što ga trenutno čini srećnim.

– Život ljudski na zemlji je ograničen. Čovjek bez obzira koliko živio i u kakvim blagodetima uživao, on je tužan i umire. Ali za čovjeka koji živi sa Bogom, koji živi u vjeri, smrt nije kraj života. Pravoslavni hrišćani na zemlji već osjećaju radost koju je Bog pripremio za one koji ga ljube. Zato smo mi spremni da dolazimo sa velikim podvizima na udaljena mjesta u svete hramove i manastire, da bi doživjeli tu blagodat i tu radost koju je Bog ostavio čovjeku – kazao je Mitropolit Antonije i dodao da iako je Sveti Vasilije živio u 17. vijeku, svi koji danas dolazimo kod njega osjećamo njegovu blagodatnu pomoć u onome za šta ga moli i šta od njega traži.

Svetitelji su uvijek savremeni, uvijek su sa čovjekom i osjećaju sva njegova stradanja, i lična i socijalna i uvijek mu pomažu kada se on iskreno obraća njima i Bogu, kazao je Mitropolit Antonije.

Potom je Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima blagosiljao i prerezao slavski kolač koji je u slavu Božiju, a u čast Svetog Vasilija Ostroškog pripremila ostroška bratija, kao i slavske kolače brojnih svečara.

On je kazao da su svi ljudi na zemlji jedno, jedan čovjek u Isusu Hristu.

– To je Crkva Hristova kojoj mi pripadamo i koju ispovjedamo. Evo i danas ovdje sabrani smo iz svih krajeva zemaljskih oko ćivota Svetog Vasilija i svjedočimo to jedinstvo – rekao je Mitropolit Amfilohije i dodao da su Hristovoj Crkvi prizvani svi zemaljski narodi i svi zemaljski jezici.

Vladika Amfilohije je podsjetio da je danas u Ukrajini, odakle je došao Mitropolit Antonije, bratoubilački rat, a da mi u Crnoj Gori dobro znamo šta su bratoubilački ratovi.

– Svi treba da se pomolimo da Bog podari mira i bratske ljubavi našoj braći u Ukrajini, da prestane prolivanje bratoubilačke krvi i da prestanu i oni moćnici sa Zapada da podržavaju tu bratoubilačku krv, nego da prepuste narodu da riješi svoja pitanja i svoje probleme, da se narod objedini oko ćivota svetih Antonija i Teodosija Pečerskih, da se objedini oko Svetog Vladimira ravnoapostolnog prosvetitelja sverosijskog – kazao je Visokopreosvećeni Mitropolit .

On je dodao da su isti pokretači svih bratoubilačkih sukoba u svijetu od davnina.

– Sveti Vasilije, koji je bio pomiritelj braće, neka bi pomirio sve ljude i sve zemaljske narode da se svi saberu oko jedne svetinje, jedinog Boga, Boga ljubavi, Oca, Sina i Duha Svetoga. Da se svi poklonimo toj vječnoj božanskoj ljubavi i da se svi ispunimo tom ljubavlju Božijom, kao što smo se mi danas ovdje ispunili. Svi narodi da se ovako ispune te jedne ljubavi – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Saborovanje je nastavljeno uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi u Donjem Ostrogu, a neprekidna kolona poklonika je priticala kivotu sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Željko Vuksanović

Izvor: Manastir Ostrog