Danilovgrad

Светосавска академија у Даниловграду: Бјелопавлићи Светом Сави

Име: 26.01.2019. Svetosavska Akademija Danilovgrad; Опис: Светосавска академија у Даниловграду Тип: audio/mpeg

Поводом празника Светог Саве, 25. јануара, одржана је Светосавска академија у Центру за културу у Даниловграду. Академију је благословио  Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије истичући посебну радост сабрањем у Бјелопавлићима у чијој равници се налази немањићка лавра – манастир Ждребаоник у коме се чувају мошти Арсенија Сремца, наследника Светога Саве.

Dsc 5518„Радује ме да се Бјелопавлићи враћају сами себи, својим исконским предањима, духовности својих предака, вјери православној хришћанској, а онда и носиоцима и свједоцима те вјере као што је био Свети Сава, његов ученик Свети Арсеније и сви они послије њих који су овде живјели, укључујући и Светог Василија Острошког.“

Митрополит је казао да је сва наша историја а посебно Бјелопавлића везана за Немањиће. Констатовао је да се данас, иако је осам вјекова прошло од добијања самосталности Жичке архиепископије Пећке патријаршије, Свети Сава назива окупатором, а у исто вријеме и он као његов наследник. Истакао је да избезумљени, незнавени људи, пуни мржње на томе хоће да граде своју будућност и будућност своје дјеце и Црне Горе.

Dsc 5529Светосавску бесједу одржао је игуман манастира Подмаине Рафаило (Бољевић) који је казао да се приликом пресвлачења моштију Светог Арсенија, у којем су учествовали епископи и свештеници на челу се Митрополитом, на свештеној глави и богоносној лобањи Св. Арсенија открио знак – исписано име његовог оца Саве:

Отац Рафаило је нагласио да генерације овог нашег времена имају потребу да дешифрују тајанствену личност Светога Саву, и да нам то открива Свети Јустин Ћелијски у чудесном предговору Житије Светога Саве, гдје пројављују озбиљно незадовољство свим тим покушајима.

У умјетничком дијелу програма Светосавске акдемије, коју је организовала Црквена општина Даниловград, наступили су хорови, рецитатори, дјеца – полазници вјеронауке и фолклорно друштво из Даниловграда.