Danilovgrad

Svetosavska akademija u Danilovgradu: Bjelopavlići Svetom Savi

Ime: 26.01.2019. Svetosavska Akademija Danilovgrad; Opis: Svetosavska akademija u Danilovgradu Tip: audio/mpeg

Povodom praznika Svetog Save, 25. januara, održana je Svetosavska akademija u Centru za kulturu u Danilovgradu. Akademiju je blagoslovio  Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije ističući posebnu radost sabranjem u Bjelopavlićima u čijoj ravnici se nalazi nemanjićka lavra – manastir Ždrebaonik u kome se čuvaju mošti Arsenija Sremca, naslednika Svetoga Save.

Dsc 5518„Raduje me da se Bjelopavlići vraćaju sami sebi, svojim iskonskim predanjima, duhovnosti svojih predaka, vjeri pravoslavnoj hrišćanskoj, a onda i nosiocima i svjedocima te vjere kao što je bio Sveti Sava, njegov učenik Sveti Arsenije i svi oni poslije njih koji su ovde živjeli, uključujući i Svetog Vasilija Ostroškog.“

Mitropolit je kazao da je sva naša istorija a posebno Bjelopavlića vezana za Nemanjiće. Konstatovao je da se danas, iako je osam vjekova prošlo od dobijanja samostalnosti Žičke arhiepiskopije Pećke patrijaršije, Sveti Sava naziva okupatorom, a u isto vrijeme i on kao njegov naslednik. Istakao je da izbezumljeni, neznaveni ljudi, puni mržnje na tome hoće da grade svoju budućnost i budućnost svoje djece i Crne Gore.

Dsc 5529Svetosavsku besjedu održao je iguman manastira Podmaine Rafailo (Boljević) koji je kazao da se prilikom presvlačenja moštiju Svetog Arsenija, u kojem su učestvovali episkopi i sveštenici na čelu se Mitropolitom, na sveštenoj glavi i bogonosnoj lobanji Sv. Arsenija otkrio znak – ispisano ime njegovog oca Save:

Otac Rafailo je naglasio da generacije ovog našeg vremena imaju potrebu da dešifruju tajanstvenu ličnost Svetoga Savu, i da nam to otkriva Sveti Justin Ćelijski u čudesnom predgovoru Žitije Svetoga Save, gdje projavljuju ozbiljno nezadovoljstvo svim tim pokušajima.

U umjetničkom dijelu programa Svetosavske akdemije, koju je organizovala Crkvena opština Danilovgrad, nastupili su horovi, recitatori, djeca – polaznici vjeronauke i folklorno društvo iz Danilovgrada.