Svetosavska Akademija Na Poscenju

Svetosavska svečanost u šavničkom selu Pošćenje

Ime: 22.01.2018. Sabor Kosovcica Svetosavska Akademija; Opis: Svetosavska svečanost u šavničkom selu Pošćenje Tip: audio/mpeg

Saborom bratstva Kosovčića, koji je, u slavu Svetog Save, prvog Arhepiskopa srpskog, održan u šavničkom selu Pošćenje, u nedjelju 21. januara 2018, počele su tradicionalne Svetosavske akademije u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Najprije je svetu Liturgiju u hramu Uspenija Presvete Bogorodice, u Pošćenju, služilo sveštenstvo i monaštvo Eparhije budimljansko-nikšićke i Mitropolije crnogorsko-primorske. Načalstvovao je arhimandrit Isaija Krgović, iguman manastira Bijela kod Šavnika, a sasluživali su jereji Božidar Ćeranić, paroh riječki i Draženko Ristić, paroh šavnički.

Svetosavska Akademija Na Poscenju 1O ličnosti Svetog Save, Svetitelja kroz koga je prosijao Hristov lik, da svijetli našem rodu u vječnosti, besjedio je arhimandrit Isaija.

U slavu Svetog Save, koji je Nebeski zaštitnik bratstva Kosovčića, a koji sa Srpskom pravoslavnom opštinom Šavnik, tradicionalno, organizuju Svetosavsku svečanost u selima Pošćenje i Duži, blagosiljan je i prelomljen slavski kolač.

Po odsluženoj Liturgiji duhovna akademija nastavljena je u domu na Pošćenju.

Svetosavsku besjedu je održala prof. dr Draga Bojović, napominjući da nije nimalo slučajno što svetosavske svečanosti kreću baš iz Drobnjaka „plemena jaka“, od bratstva Kosovčića koje, u ime svog plemena i Crne Gore, hrani i proslavlja mit o Kosovu i Metohiji, Svetosavlje kao obrazac života ovog naroda i srpski vukovski  jezik, koji je pohranio vjekove.

Sabranje je, u ime domaćina, pozdravio Tomaš Ćorović, a u programu Svetosavske akademije su učestvovali pojci, pjesnici, glumci, narodni guslari.