Svetigora

Svjedočanstva Božje istine: Prikaz 287. broja “Svetigore”

Naslovna strana na kojoj je reprodukcija ikone dva sveta Petrovića upućuje na glavnu temu lučinskog broja Svetigore, obraznika za vjeru, kulturu i vaspitanje Mitropolije crnogorsko-primorske, koji je izašao iz štampe kad se iznenada u Obećanu zemlju uputio naš Sveti otac Amfilohije. I naslov uvodne besjede ovog broja, koju je blaženopočivši Episkop izgovorio na praznik Svetog Petra Cetinjskog u Spužu 2006. godine „Čuvar narodne duše, prosvetitelj narodnog uma“, mogao bi da stoji iznad njegove impozantne biografije. Ali o tome u idućoj Svetigori.

Svi naslovi su na neki način uvezani svjedočanstvima Božje istine. Istinu o podvizima Svetog Petra Cetinjskog „Sveti Petar Cetinjski kao mirotvorac“ prenosio je svojim učenicima sveštenomučenik Spasoje M. Pavićević, koji je i ličnu vjeru u Istinu posvjedočio krvlju. Kako je izgledalo rušenje kapele na Lovćenu, posvjedočio je onaj koji je nekoliko puta kao mlad sveštenik imao priliku da služi u kapeli – naš počivši protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić. Tekst o tome sačinjen je na osnovu jednog njegovog predavanja održanog prije sedam godina. Svetigora je u ovom broju publikovala još jedno predavanje, opet vezano za Njegoša. To je predavanje koje je na Trgu od ćirilice održao sveštenik Miodrag Todorović „Ljuba Nenadović o Njegošu i Crnogorcima“.  Povodom 125-godišnjice od upokojenja Nenadovića Svetigora je objavila njegov zapis „Crnogorac iguman hilandarski“.

O ulozi Mitrofana Bana u procesu crkvenog ujedinjenja piše Dragan Radoman, a o Dioklecijanovom progonu crkve đakon Aleksandar Lekić. Povodom zakletve predsjednika Skupštine Crne Gore A. Bečića „Tako mi Bog pomogao!“, protojerej-stavrofor Slobodan Boban Jokić daje pregled polaganja zakleteve u istoriji Crne Gore.

Vladika dioklijski Metodije nas u tekstu „Sretni narod“ poziva da se „umijemo na izvoru dobrote i ljubavi i ubrojimo u narod živih, u sretni narod“.

U momentu dok se ovaj broj pripremao za štampu, sa raznih strana svijeta stizale su riječi podrške upućene visokopreosvećenom Vladici u bolnici, te novi broj i o tome svjedoči. U međuvremenu u Svetigorin pomenik dopisana su imena nedavnoupokojenih slugu Božjih jeromonaha Prohora i monahinje Serafime Stepanić, đakona i režisera Dimitrija Talankina. Da ih Gospod upokoji u Carstvu nebeskom! I pred Njima našeg svijetlog Vladiku Amfilohija, čijim blagoslovom je pripremljen ovaj broj, a sljedeći će biti u njegov spomen.

Marija Živković