Trg Od Cirilice

Тема јутра: Август у Новом у знаку „Трга од ћирилице“

Име: 01 08 2018 trg od cirilice; Опис: "01_08_2018_trg_od_cirilice". Тип: audio/mpeg

Пети Трг од ћирилице биће одржан од 2. до 28. августа у Херцег Новом, а та манифестација, која је посвећена очувању српског језика и ћириличног писма, окупиће, како је саопштено, бројне умјетнике, историчаре, филозофе, лингвисте и духовнике.

Протојереј, Никола Тодоровић, казао је да ће овогодишњи Трг од ћирилице протећи у знаку споменовања великих црквено-народних годишњица, као „поузданих путоказа народног опстанка“, наводећи да ће трајати од Илиндана до Велике Госпојине.

Како је прецизирао, Трг од ћирилице биће посвећен Светом Симеону и Сави Српском, Светом Архиескопу Данилу Другом, Светом руском цару Николају и његовој породици, Свештеномученику Варнави Росићу, патријарху српском, Светом владици Николају, Светом оцу Јустину и патријарху Гаврилу Дожићу, Алекси Шантићу, Симу Матавуљу, Десанки Максимовић, Исидори Секулић и другима.

Тодоровић је најавио да ће припремно вече бити одржано 2. августа, под називом „Светосавска пјесан“.

„Поздравно слово ће, у име српских пјесника Црне Горе, произнијети Новица Ђурић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе“, навео је Тодоровић.

Након припремне вечери, како је казао, овогодишњи Трг од Ћирилице ће 3. августа свечано отворити новохиртонисани Епископ диоклијски Методије.

„То вече биће посвећено 300 годишњици оснивања Топаљске општине, такозване Топаљске комунитади, зачетка данашње херцегновске градске општине“, појаснио је Тодоровић.

Према његовим ријечима, 15. августа ће бити прослављена слава града Херцег Новог, Пренос моштију Светог Архиђакона Стефана, Светом литургијом, а увече ће, како је казао, на Канли Кули бити одржано вече руске и српске народне пјесме и игре.

„На празник Преобажења Господњег споменоваћемо стогодишњицу мучеништва посљедњег руског цара и посљедњег земљаског заштитника православних хришћана, чија голгота у земљама православља од тада не престаје, од Јерусалима и Атине, до Тбилисија, Призрена и Владивостока“, навео је Тодоровић.

Значајна пажња ће, како је појаснио, бити посвећена новим књигама српских издавача, посебно оних из Црне Горе.

„Као значајна пројава животворне српске православне духовности и културе, Трг од ћирилице позива нас и ове године на сва светосавска звона да у свештеној и часној прошлости свога крстоносног народа тражимо и откривамо свјетлост спасења Христовог, живо надахнуће и спасоносне одговоре на многа питања“, поручио је Тодоровић.

Књижевни критичар, Желидраг Никчевић, казао је да та духовна и вјерска манифестација представља својеврсну одбрану ћириличног писма и идентитета.

„Наша идеја је била да огромно богатство, које постоји у Боки и Херцег Новом, оживотворимо и покажемо, јер сваки метар тог простора је изукрштан највећим умјетничким, научним, културним и вјерским дометима нашег народа кроз вјекове“, поручио је Никчевић.

Он је истакао да ће Трг од ћирилице показати да та традиција има достојне насљеднике српског језика, умјетности и науке.

„Ми у Херцег Новом имамо на сцени понајбоље писце, глумце, музичаре, сликаре и научнике. У оквиру Трга од ћирилице биће одржани округли столови о најактуелнијим темама, концепти са фантастичном етно музиком, на којима ће наступати бројни млади људи и лиричари“, навео је Никчевић.

Како је казао, Трг од ћирилице, који представља покушај да се „отвори простор љепоте, слободе, храбрости, културе и православне вјере“, окупиће бројне историчаре филозофе, лингвисте и духовнике.

Галериста, Славица Милошевић, најавила је да ће, у галерији духовног центра Фреска, бити представљене три изложбе.

„Отварање изложбе слика изузетног сликара, професора ликовне културе и критичара, Драгољуба Бата Брајевића, под називом „Историјски циклус: Срби у Црној Гори“, биће одржано 5. августа, а посјетиоци ће моћи да виде интересантне слике из тог историјског опуса“, навела је Милошевић.

Она је казала да ће 14. августа бити отворена изложба таписерија и пастела, професорице академије примјењених умјетности у Паризу, Софије Ћук Ди Гарофани, под називом „Тромостовје“.

„Изложбом, која је инспирисана француско-српским средњим вијеком и ликом жене кроз историју, Софија тка нити између своје родне Сјенице, Париза и Херцег Новог. Добитница је награде Кнегиња Милица, за добринос српској култури и духовности“, појаснила је Милошевић.

Према њеним ријечима, 25. августа ће, у галерији Фреска, бити представљена документарна изложба архива СПЦ, под називом „Архимандрит Нићифор Дучић, српски духовник, историчар и устанички вођа“.

„Аутори изложбе, историчари Радован Филиповић, Ненад Идризовић и Милош Матијевић, настојали су да освијетле личност и дјело Архимандрита Нићифора Дучића. Отварање свих изложби ће бити на тргу, а потом ће посјетиоци погледати поставку у галерији Фреска“, истакла је Милошевић.