Trg Od Cirilice

Tema jutra: Avgust u Novom u znaku „Trga od ćirilice“

Ime: 01 08 2018 trg od cirilice; Opis: "01_08_2018_trg_od_cirilice". Tip: audio/mpeg

Peti Trg od ćirilice biće održan od 2. do 28. avgusta u Herceg Novom, a ta manifestacija, koja je posvećena očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, okupiće, kako je saopšteno, brojne umjetnike, istoričare, filozofe, lingviste i duhovnike.

Protojerej, Nikola Todorović, kazao je da će ovogodišnji Trg od ćirilice proteći u znaku spomenovanja velikih crkveno-narodnih godišnjica, kao „pouzdanih putokaza narodnog opstanka“, navodeći da će trajati od Ilindana do Velike Gospojine.

Kako je precizirao, Trg od ćirilice biće posvećen Svetom Simeonu i Savi Srpskom, Svetom Arhieskopu Danilu Drugom, Svetom ruskom caru Nikolaju i njegovoj porodici, Sveštenomučeniku Varnavi Rosiću, patrijarhu srpskom, Svetom vladici Nikolaju, Svetom ocu Justinu i patrijarhu Gavrilu Dožiću, Aleksi Šantiću, Simu Matavulju, Desanki Maksimović, Isidori Sekulić i drugima.

Todorović je najavio da će pripremno veče biti održano 2. avgusta, pod nazivom „Svetosavska pjesan“.

„Pozdravno slovo će, u ime srpskih pjesnika Crne Gore, proiznijeti Novica Đurić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore“, naveo je Todorović.

Nakon pripremne večeri, kako je kazao, ovogodišnji Trg od Ćirilice će 3. avgusta svečano otvoriti novohirtonisani Episkop dioklijski Metodije.

„To veče biće posvećeno 300 godišnjici osnivanja Topaljske opštine, takozvane Topaljske komunitadi, začetka današnje hercegnovske gradske opštine“, pojasnio je Todorović.

Prema njegovim riječima, 15. avgusta će biti proslavljena slava grada Herceg Novog, Prenos moštiju Svetog Arhiđakona Stefana, Svetom liturgijom, a uveče će, kako je kazao, na Kanli Kuli biti održano veče ruske i srpske narodne pjesme i igre.

„Na praznik Preobaženja Gospodnjeg spomenovaćemo stogodišnjicu mučeništva posljednjeg ruskog cara i posljednjeg zemljaskog zaštitnika pravoslavnih hrišćana, čija golgota u zemljama pravoslavlja od tada ne prestaje, od Jerusalima i Atine, do Tbilisija, Prizrena i Vladivostoka“, naveo je Todorović.

Značajna pažnja će, kako je pojasnio, biti posvećena novim knjigama srpskih izdavača, posebno onih iz Crne Gore.

„Kao značajna projava životvorne srpske pravoslavne duhovnosti i kulture, Trg od ćirilice poziva nas i ove godine na sva svetosavska zvona da u sveštenoj i časnoj prošlosti svoga krstonosnog naroda tražimo i otkrivamo svjetlost spasenja Hristovog, živo nadahnuće i spasonosne odgovore na mnoga pitanja“, poručio je Todorović.

Književni kritičar, Želidrag Nikčević, kazao je da ta duhovna i vjerska manifestacija predstavlja svojevrsnu odbranu ćiriličnog pisma i identiteta.

„Naša ideja je bila da ogromno bogatstvo, koje postoji u Boki i Herceg Novom, oživotvorimo i pokažemo, jer svaki metar tog prostora je izukrštan najvećim umjetničkim, naučnim, kulturnim i vjerskim dometima našeg naroda kroz vjekove“, poručio je Nikčević.

On je istakao da će Trg od ćirilice pokazati da ta tradicija ima dostojne nasljednike srpskog jezika, umjetnosti i nauke.

„Mi u Herceg Novom imamo na sceni ponajbolje pisce, glumce, muzičare, slikare i naučnike. U okviru Trga od ćirilice biće održani okrugli stolovi o najaktuelnijim temama, koncepti sa fantastičnom etno muzikom, na kojima će nastupati brojni mladi ljudi i liričari“, naveo je Nikčević.

Kako je kazao, Trg od ćirilice, koji predstavlja pokušaj da se „otvori prostor ljepote, slobode, hrabrosti, kulture i pravoslavne vjere“, okupiće brojne istoričare filozofe, lingviste i duhovnike.

Galerista, Slavica Milošević, najavila je da će, u galeriji duhovnog centra Freska, biti predstavljene tri izložbe.

„Otvaranje izložbe slika izuzetnog slikara, profesora likovne kulture i kritičara, Dragoljuba Bata Brajevića, pod nazivom „Istorijski ciklus: Srbi u Crnoj Gori“, biće održano 5. avgusta, a posjetioci će moći da vide interesantne slike iz tog istorijskog opusa“, navela je Milošević.

Ona je kazala da će 14. avgusta biti otvorena izložba tapiserija i pastela, profesorice akademije primjenjenih umjetnosti u Parizu, Sofije Ćuk Di Garofani, pod nazivom „Tromostovje“.

„Izložbom, koja je inspirisana francusko-srpskim srednjim vijekom i likom žene kroz istoriju, Sofija tka niti između svoje rodne Sjenice, Pariza i Herceg Novog. Dobitnica je nagrade Kneginja Milica, za dobrinos srpskoj kulturi i duhovnosti“, pojasnila je Milošević.

Prema njenim riječima, 25. avgusta će, u galeriji Freska, biti predstavljena dokumentarna izložba arhiva SPC, pod nazivom „Arhimandrit Nićifor Dučić, srpski duhovnik, istoričar i ustanički vođa“.

„Autori izložbe, istoričari Radovan Filipović, Nenad Idrizović i Miloš Matijević, nastojali su da osvijetle ličnost i djelo Arhimandrita Nićifora Dučića. Otvaranje svih izložbi će biti na trgu, a potom će posjetioci pogledati postavku u galeriji Freska“, istakla je Milošević.