Историчар Радован Фемић

Историчар Радован Фемић

Тема јутра: Са историчарем Радованом Фемићем о негативним утицајима на настајање историјске науке

Име: 06 07 2018 radovan femic; Опис: "06_07_2018_radovan_femic". Тип: audio/mpeg

Гост нашег јутарњег програма је био историчар Радован Фемић.

Тема jутра била је УПОТРЕБА ПРОШЛОСТИ: ИСТОРИЈСКА СВИЈЕСТ или ДРУШТВЕНО ПАМЋЕЊЕ. Разговор се тицао утицаја актуелног друштвеног тренутка на настајање релевантне, научне историографије.

Три елемента која замагљују научни поглед на прошлост- : ТРАДИЦИЈА, НОСТАЛГИЈА И ОДБАЦИВАЊЕ ПРОШЛОСТИ- историја као перманентни напредак.

Радован Фемић, рођен је 31. децембра 1988. године у Бијелом Пољу, гдје је завршио основну школу и гимназију. Филозофски факултет у Никшићу – студијски програм за Историју, дипломирао у јуну 2011. године са темом “Споменици рашке градитељске школе на тлу Црне Горе” (Манастир Морача, Манастир Ђурђеви Ступови и Црква Светог Апостола Петра у Бијелом Пољу), под менторством Др Ненада Перошевића.

На Филозофском факултету у Новом Саду завршио магистарске – мастер студије и стекао академско звање мастер историчар. Тема мастер рада представљала је синтезу научне историографије с једне, и методике наставе историје, с друге стране, са насловом “Југословенство у уџбеницима историје за гимназију у Црној Гори 1945-1990“, под менторством Др Драгице Кољанин.

Радно искуство стицао као корисник Програма за стручно оспособљавање , на послу професора историје. Био ангажован током двије школске године узастопно у својству професора Грађанског васпитања у основној школи.

Више година у континуитету сарадник дневног листа “Дан” , гдје објављује текстове из домена историографије, с освртом на актуелни друштвени тренутак.

Од оснивања дневног листа “Слобода“ ангажован као сарадник у културној рубрици овог штампаног медија, гдје објављује текстове из историје умјетности. Посебан акценат у његовим текстовима стављен је на област споменика сакралне архитектуре у Црној Гори. Ријеч је, дакле, о споменицима религије и културе из перода управе светородне династије Немањића у средњовјековној Зети.