Istoričar Radovan Femić

Istoričar Radovan Femić

Tema jutra: Sa istoričarem Radovanom Femićem o negativnim uticajima na nastajanje istorijske nauke

Ime: 06 07 2018 radovan femic; Opis: "06_07_2018_radovan_femic". Tip: audio/mpeg

Gost našeg jutarnjeg programa je bio istoričar Radovan Femić.

Tema jutra bila je UPOTREBA PROŠLOSTI: ISTORIJSKA SVIJEST ili DRUŠTVENO PAMĆENJE. Razgovor se ticao uticaja aktuelnog društvenog trenutka na nastajanje relevantne, naučne istoriografije.

Tri elementa koja zamagljuju naučni pogled na prošlost- : TRADICIJA, NOSTALGIJA I ODBACIVANJE PROŠLOSTI- istorija kao permanentni napredak.

Radovan Femić, rođen je 31. decembra 1988. godine u Bijelom Polju, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Filozofski fakultet u Nikšiću – studijski program za Istoriju, diplomirao u junu 2011. godine sa temom “Spomenici raške graditeljske škole na tlu Crne Gore” (Manastir Morača, Manastir Đurđevi Stupovi i Crkva Svetog Apostola Petra u Bijelom Polju), pod mentorstvom Dr Nenada Peroševića.

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu završio magistarske – master studije i stekao akademsko zvanje master istoričar. Tema master rada predstavljala je sintezu naučne istoriografije s jedne, i metodike nastave istorije, s druge strane, sa naslovom “Jugoslovenstvo u udžbenicima istorije za gimnaziju u Crnoj Gori 1945-1990“, pod mentorstvom Dr Dragice Koljanin.

Radno iskustvo sticao kao korisnik Programa za stručno osposobljavanje , na poslu profesora istorije. Bio angažovan tokom dvije školske godine uzastopno u svojstvu profesora Građanskog vaspitanja u osnovnoj školi.

Više godina u kontinuitetu saradnik dnevnog lista “Dan” , gdje objavljuje tekstove iz domena istoriografije, s osvrtom na aktuelni društveni trenutak.

Od osnivanja dnevnog lista “Sloboda“ angažovan kao saradnik u kulturnoj rubrici ovog štampanog medija, gdje objavljuje tekstove iz istorije umjetnosti. Poseban akcenat u njegovim tekstovima stavljen je na oblast spomenika sakralne arhitekture u Crnoj Gori. Riječ je, dakle, o spomenicima religije i kulture iz peroda uprave svetorodne dinastije Nemanjića u srednjovjekovnoj Zeti.