Представљен роман “Остаци света”, аутора Игора Маројевића

“Трг од Ћирилице”: Представљен роман “Остаци света”, аутора Игора Маројевића

Име: 25.08.2021 8 Trg od cirilice Ostaci sveta Igora Marojevica; Опис: Остаци света Тип: audio/mpeg

Како оправдати жртве и разумијети њихове џелате? Једно је од питања које је пред херцегновску публику поставио Игор Маројевић, аутор романа “Остаци света”

 

Десето вече манифестације “Трг од Ћирилице” које је одржано 24. августа 2021. године, под ведрим небом на тргу Херцег Шћепана, херцегновску публику није оставило равнодушном. Љубитељима писане ријечи представљен је роман “Остаци света”, аутора Игора Маројевића.

Роман је изашао у октобру 2020. године у издању “Дерете”, а од издавања освојио је пет награда, међу којима се издваја “Награда Меша Селимовић”.

Овај роман на својеврстан начин приказује период од 1936. до 1999. године, односно од Шпанског рата до НАТО агресије над Југославијом.

Оно што овај роман издваја међу романима је то, да се аутор осмјелио да по први пут напише роман који говори о Јасеновцу, страдању и патњи затвореника, али и њихових џелата.  Говорећи о Јасеновцу, аутор се осврнуо на остала мјеста гдје се током 20. вијека сијала смрт.

Шта је то што човјека тјера да чини зло, питање је које је аутор поставио самом себи?

“Ја пишем ослушкујући жртву пре свега, али хоћу да чујем џелата”, поручио је аутор романа.

“Мене је привукло код Јасеновца, кад сам се суочио са детаљима Јасеновца та креативност зла. Пародија унутар чињења зла. Такмичења… Зашто, зашто су то људи радили, оно је што мене занима.”

Покушавајући да да одговор на ово питање, аутор је публици прочитао неке одломке из романа и тиме их заинтересовао да наставе да трагају за одговорима.

Оно што овај роман чини посебним, по речима критике јесте то, што аутор њиме уводи један нови жанр у српској књижевности и тиме обогаћује нашу књижевност, а круна тога, свакако јесу награде којих је у претходних годину дана било много, чији је печат “Награда Меша Селимовић”.

Након промоције књиге, публика је имала могућност да поразговара са аутором, као и да добије потписан примјер овог романа.

Јовица Вукасовић