Trg Od Cirilice

Преносимо

Трг од ћирилице: Пројекција филма и књиге „Душу нису убили“

Име: 08.08. 2018 Dusu nisu ubili Trg od cirilice; Опис: Пројекција филма и књиге-Душу нису убили Тип: audio/mpeg

У оквиру програма „Трга од ћирилице“  на Тргу херцега Стјепана (Белависта) синоћ је одржана пројекција документарног филма „Душу нису убили“ и представљање истоимене књиге Мире Лолић Мочевић, новинара Телевизије Републике Српске.

Страдање српских цивила три пута у 20. вијеку у Босни и Херцеговини, тема је филма „Душу нису убили“ копродукцијског пројекта Удружења Српско-руски Мост и РТРС .

Вођени српским историчарем Драгом Мастиловићем, филм подсјећа на највећа стратишта српског народа на простору Босне и Херцгеовине, тражећи одговор на питање шта се то са српским народом десило у 20. вијеку у који је ушао као већински, што је утврђено пописом становника по доласку Аусторугарске монархије на те просторе, а на крају тог вијека изашао из њега са мањком од близу 15 процента.

У филму говоре страдалници и потомци о ономе што су преживјели, или како су им породице настрадале, научни радници говоре о начинима страдања,о култури памћења и одговарају на питање постоји ли народ у Европи који је страдао као српски у Босни и Херцеговини.

Филм и књигу су представили аутор Мира Лолић-Мочевић (Бања Лука), др Драго Мастиловић (Источно Сарајево).