Бохумил Боучек

“Трг од ћирилице”: Промоција књиге “Међу рањеним Црногорцима 1875-1876″, Бохумила Боучека

Име: 24. 08. 2020 KNJIGA MEDJU CRNOGORCIMA Bohumil Boucek; Опис: Промоција књиге “Међу рањеним Црногорцима 1875-1876″, Бохумила Боучека Тип: audio/mpeg

У оквиру традиционалне манифестације „Трг од ћирилице“  у порти манастира Свети Симеон Мироточиви на Немањинграду у Подгорици, вечерас, 23. августа, представљена је књига “Међу рањеним Црногорцима 1875-1876″, аутора Бохумила Боучека објављена у издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Бохумил Боучек је био чешки љекар који је током Херцеговачког устанка, од јесени 1875. до прољећа 1876, лијечио рањене у Шавнику. У Црној Гори је  остао до прољећа 1876. године, а своје утиске о боравку у Црној Гори описивао је у писмима родитељима која су тада излазила у часопису „Чешка круна“, а које је послије више од тридесет година, 1912, објавио у књизи „Међу рањеним Црногорцима“. године. Ова драгоцјена историографска књига први пут је преведена на српски језик, заслугама приређивача Томаша Ћоровића и др Јарослава Линде, превод је урадила Сњежана Поповић.

О књизи је говорио Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, члан Удружења књижевника Црне Горе, које је и добитник овогодишње награде „Ћириличник“ коју “Трг од ћирилице” додјељује најистакнутијим културним институцијама.

“Ово је драгоцјен документ не само о Шавнику, већ и о том рату који је тада вођен и о најугледнијим личностима који су учествовали у њему а са којим се он сретао до Никшића и Цетиња.”, казао је владика Амфилохије и заблогадарио приређивачу Ћоровићу.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је нагласио да ова историографска књига остаје будућим покољењима као свједочанство о тим временима, а од тог времена зависи и оно што се данас догађа:

“Најугледнији људи и јунаци тога времена су били од власти прогоњени, тако да се не мијења много у историји. Ево и данас се догађа насиље од власти у Кучима, Братоножићима, на Жутој греди, гдје су ови добили власт прије 30 година. Ови данас врше тамо незапамћено насиље над народом, дјецом и мисле да тим путем себе одрже на власти. Вршити насиље над народом и сада бити власт томе народу, нема логике ни памети.”

О књизи “Међу рањеним Црногорцима 1875-1876″, говорили су и Томаш Дамјановић и Јанко Јелић, као и Томаш Ћоровић. Након промоције одржано је пјесничко вече чланова УКЦГ. Поезију су читали: Новица Ђурић, Милица Краљ, Бећир Вуковић, Милојка Јововић, Никола Ненезић, Радован Радовић, Драган Копривица, Гаро Брајковић, Бећо Дошљак, Славица Дедић, Љубисав Бјелић, Трипко Драганић, Божо Вучић.

Весна Девић

Фото: Јован Д. Радовић