Трг од ћирилице

“Трг од ћирилице”: Стари и нови човјек као библијска и социо-политичка категорија

Синоћ,  26. августа, на “Тргу од ћирилице” у порти цркве Св. Спаса на Топлој у Херцег Новом, о теми “Стари и нови човјек као библијска и социо-политичка категорија”, говорили су др Душан Крцуновић и јереј мр Зоран Миљанић.

Др Душан Крцуновић је казао да ова тема изускује једну историјску перпсективу и да антиномију старог и новог човјека можемо да посматрамо захваљујући Библији – Новом завјет, а да мисаоне фигуре о старом и новом човјеку дугујемо Светом апостолу Павлу, што је његова формулација: “Те двије формулације су везане и за једно специфично схватање људског живота код апостола Павла, које је нама познато из нашег православног искуства да је људски живот схваћен кроз једну динамику кретања управо од старог ка новом, сталну динамику човјековог обнављања и самообнављања сходно свом божанском прволику.”

Јереј мр Зоран Миљанић је тему “Стари и нови човјек као библијска и социо-политичка категорија” посматрао и кроз призму библијске социологије, што значи кроз старозавјетни народ Израиљ који се окупио око олтара Божијег и цио његов живот се одвијао око олтара. Отац је казао да је мјесто на којем се одржава “Трг од ћирилице”, гдје излажу своју ријеч, мјесто светиње, што у библијском контексту значи да би пред Светим требало да изујемо своју обућу и приступимо заграљају вјечности.

Он је казао да су нас литије утврдиле ко смо ми и шта смо, ко су нам били преци, гдје су обитавали, гдје су се причешћивали и то је оно што нашој земљи, даје наду да ће Бог побиједити: “Човјек уколико не прежали себе пред Христом Господом, неће направити ни један дубљи корак ни у своме личном, а ни у историјском путу, што можемо да пронађемо и у Старом завјету. Оног момента када прежалимио себе пред светињом и за светињу, заувјек ћемо остати у нашем потомству уписани и наше трајање историјско ће бити довијека.”

Са играма из централне Србије представио се КУД “Копаоник” из Лепосавића.

Весна Девић