Trg od ćirilice

“Trg od ćirilice”: Stari i novi čovjek kao biblijska i socio-politička kategorija

Sinoć,  26. avgusta, na “Trgu od ćirilice” u porti crkve Sv. Spasa na Toploj u Herceg Novom, o temi “Stari i novi čovjek kao biblijska i socio-politička kategorija”, govorili su dr Dušan Krcunović i jerej mr Zoran Miljanić.

Dr Dušan Krcunović je kazao da ova tema izuskuje jednu istorijsku perpsektivu i da antinomiju starog i novog čovjeka možemo da posmatramo zahvaljujući Bibliji – Novom zavjet, a da misaone figure o starom i novom čovjeku dugujemo Svetom apostolu Pavlu, što je njegova formulacija: “Te dvije formulacije su vezane i za jedno specifično shvatanje ljudskog života kod apostola Pavla, koje je nama poznato iz našeg pravoslavnog iskustva da je ljudski život shvaćen kroz jednu dinamiku kretanja upravo od starog ka novom, stalnu dinamiku čovjekovog obnavljanja i samoobnavljanja shodno svom božanskom prvoliku.”

Jerej mr Zoran Miljanić je temu “Stari i novi čovjek kao biblijska i socio-politička kategorija” posmatrao i kroz prizmu biblijske sociologije, što znači kroz starozavjetni narod Izrailj koji se okupio oko oltara Božijeg i cio njegov život se odvijao oko oltara. Otac je kazao da je mjesto na kojem se održava “Trg od ćirilice”, gdje izlažu svoju riječ, mjesto svetinje, što u biblijskom kontekstu znači da bi pred Svetim trebalo da izujemo svoju obuću i pristupimo zagraljaju vječnosti.

On je kazao da su nas litije utvrdile ko smo mi i šta smo, ko su nam bili preci, gdje su obitavali, gdje su se pričešćivali i to je ono što našoj zemlji, daje nadu da će Bog pobijediti: “Čovjek ukoliko ne prežali sebe pred Hristom Gospodom, neće napraviti ni jedan dublji korak ni u svome ličnom, a ni u istorijskom putu, što možemo da pronađemo i u Starom zavjetu. Onog momenta kada prežalimio sebe pred svetinjom i za svetinju, zauvjek ćemo ostati u našem potomstvu upisani i naše trajanje istorijsko će biti dovijeka.”

Sa igrama iz centralne Srbije predstavio se KUD “Kopaonik” iz Leposavića.

Vesna Dević