Dodjela nagrada

“Trg od ćirilice” u manastiru Morača: Dodjela nagrada

Pretposlednji dan “Trga od ćirilice” održaće se večeras u 19 časova u porti manastira Morača, kada će biti svečana dodjela nagrada: “Pečat herceg Šćepana”  – Živojinu Rakočeviću, čije ukupno stvaralaštvo predstavlja plemenit i dragocjen doprinos kulturi, i “Ćiriličnik” – Udruženju književnika Crne Gore, koje će uskoro proslaviti 80. rođendan.

U okviru svečane dodjele nagrada, kada će se pročitati i obrazloženje žirija, nastupiće hor Svetog apostola i evanđeliste Marka iz Podgorice.

U imenu Božijem je sudSjutra,  28. avgusta, poslednjeg dana manifestacije, u manastiru Morača, Njegovo viskopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova. Zavesu na ovogodišnjem “Trgu od ćirilice” spustiće predavanje na temu “Sedamdeset godina od upokojenja Patrijarha Gavrila Dožića” u 12 časova, koje će održati: Mitroplit Amfilohije, dr Vasilj Jovović i Dragiša Dožić. Odlomke iz Memoara čitaće sveštenik Nikola Radović.

Ovogodišnji “Trg od ćirilice” odvija se pod sloganom „U imenu Božijem je sud i pravda” i posvećen je odbrani svetinja, a održava se u godini velikih jubileja: 800 godina je od Sabora u Žiči i besjede Sv. Save o pravoj vjeri, 800 godina od izdavanja najznačajnije srpske knjige, “Zakonopravilo Sv. Save”, 190 godina od predstavljenja Sv. Petra Cetinjskog, 100 godina od obnove Srpske patrijaršije i 70 godina od upokojenja velikog arihijereja i Patrijarha Gavrila Dožića.