Trg Od Cirilice

Трг од ћирилице: Вечe на тему: Црква, језик, писмо, народност

Име: 18.08.2018 Trg od cirilice Crkva, jezik, pismo, narodnost; Опис: Вечe на тему: Црква, језик, писмо, народност Тип: audio/mpeg

У оквиру манифестације “Трг од ћирилице” која се одржава у Херцег Новом, у петак 17. августа 2018. године, на Тргу Херцега Стјепана на Белависти, одржано је вече које је носило назив “Црква, језик, писмо, народност“.

На ове увијек актуелне теме говорили су др. Будимир Алексић, проф. др Јелица Стојановић и проф. др Мило Ломпар.

Први говорник на овој вечери др Будимир Алексић, говорећи о српском језику, казао је да намјера да се матерњи језик Црногораца третира као некакав лингвистички, историјски, непостојећи језик није ништа друго до великохрватска, идеолошка манипулација.

“Стварање ткз. црногорског језика и потискивање ћириличног писма само је један од аспеката хрватског великодржавног пројекта који Црну Гору види као интегрални дио хрватског етничког, историјског, културног и језичког корпуса”- каже др. Алексић.

Поредећи ово данашње вријеме и времена окупације нашли смо превише подударности а мало разлика а ни оно што су разлике нијесу на велики понос“- рекла је, између осталог, проф. др Јелица Стојановић.

Проф.др Мило Ломпар наглашава да је нама неопходно једно дјеловање које ће имати континуирани карактер отпора а да се начини отпора фаворизовању латинице морају бирати према средствима, приликама и околностима.

Отпор је неопходан. Средства отпора су различита као и прилике у којима се за њима посеже“.

Вечерес у 21 сат у порти цркве Светог Спаса на Топлој биће приказана монодрама Радмиле Мицић из Торонта о страдњу косовскометохијских Срба 1998. године. У другом дијелу вечери биће приказан филм “Косово и Метохија- универзум бола” пјесника и редитеља Ранка Ђиновића. О филму и косовској голговти, након пројекције, говориће Протојереј-ставрофор Велибор Џомић и редитељ Ранко Ђиновић.