Dsc1113 1024x682

Трг од ћирилице: Вече Десанке Максимовић

У оквиру „Трга од ћирилице“ синоћ, 14. августа  на Тргу херцега Стјепана („Белависта“) одржано је „Вече Десанке Максимовић“ посвећено 120 години од рођења ове велике пјесникиње Поред пројекције филма о Десанке Максимовић, о пјесникињи и њезиној поезији говорили су пјесници Милица Бакрач и Новица Ђурић.

У наставку „Трга од ћирилице“ отварена је изложба таписерија и пастела под називом „ТРОМОСТОВЈЕ“ професора на Академији примјењених умјетности у Паризу Cофије Ћук Ди Гарофани у галерији „Фреска“ (у црквеном здању на Тргу, испод Конзулата Србије)

Dsc1136 1024x682На херцегновском Тргу од ћирилице 14. августа 2018. г. је обиљежена 120. годишњица од рођења велике српске пјесникиње Десанке Максимовић. О њеном животном путу и непролазном поетском дјелу говорили су Желидраг Никчевић и Милица Бакрач.

Десанка Максимовић је успјела оно што је полазило за руком само најдаровитијима: да оствари дјело које је слојевито а пријемчиво; које је завичајно, национално утемељено и општељудско, које је широко популарно а опчињавајуће неисцрпно – рекао је Никчевић.

Dsc1145 1024x682У другом дијелу вечери на Тргу од ћирилице отворена је изложба таписерија и пастела „Тромостовје“, госпође Софије Ћук ди Гарофани, професора Академије примијењених умјетности у Паризу. Изложбу је отворио наш угледни теоретичар и публициста Ђорђе Маловразић.