Tribina

Трибином Београдског синдиката и отаца са Косова завршена прослава 10 година рада клуба „Млади за Космет“

Име: 12.11.2018 tribina Podgorica; Опис: Трибином Београдског синдиката и отаца са Косова завршена прослава 10 година рада клуба „Млади за Космет“ Тип: audio/mpeg

У оквиру прославе јубилеја 10 година постојања хуманитарног омладинског клуба “Млади за Космет“ у крипти подгоричког саборног храма одржана трибина са дискусијом на тему “Утицај поп културе на систем вриједности“ у којем су учествовали чланови „Београдског синдиката“, Феђа Димовић, Бошко Ћирковић – Шкабо и Блажо Вујовић, као и архимандрит Иларион (Лупуловић) игуман манастира Драганац са протосинђелом Андрејем професором богословије у Призрену.

Tribina 1Ова трибини je и другog данa прославе јубилеја ХОК-а „Млади за Космет“ напунила крипту подгоричког храма и то углавном младим људима који су уживали у разговору који је трајао више од два сата.

У оквиру првог круга обраћања гостију сви учесници дали своје кратко виђење на почетну тему трибине.

Високопреподобни архимандриг Иларион је на почетку свог излагања изразио радост због једниственог дводневног догађаја прославе јубилеја „Младих за Космет“ и рекао да је само Бог могао на једном мјесту да обједини толико различитих феномена.

Отац Иларион је рекао да је потрага за Богом основа свих трагања младих кроз поп културу и присјетио се једног интересатног догађаја из манстира Ивирон.

Професор богословије „Свети Кирило и Методије“ из Призрена протосинђел Андреј на почетку свог излагања је истакао подвиг својих ученика који су као дјеца од 14 година одлучили да дођу и почетак свог богословског образовања начине управо у Призрену. Говорећи о теми истакао је да ми живимо у времену дистопије, феномену који је дијаметрално супротан појму утопије.

Он је додао да су форме умјетничког изражавања постале прилично поједностављене. У музици је то математички доказиво.

Као први од чланова реп састава Београдски синдикат говорио је Феђа Димовић. Он је на питање модератора трибине колико се ова разликује од више од стотину колико су одржали у годинама иза, истакао да је разговор у крипти подгоричког храма и форматом и квалитетом новитет у њиховом дјеловању.

Феђа је истакао да је прва трибина на ову тему кренула управо са Православног богословског факултета у Београду.

Блажо Вујовић, други учесник из редова Београдског синдиката говорио је о перфидности савремених маркетиншких метода у које су у многоме инкорпориране идеја Сигмунда Фројда. Он је истакао да млади не треба да се стављају у пасивну позицију из које не могу ништа да учине.

Бошко Ћирковић – Шкабо рекао је да реп, иако није аутентични израз са овог подручја, може бити искориштен као медијум за поруке дубљег значења.

Гостујући широм Србије схватили смо, истакао је Бошко Ћирковић, да музика коју раде и поруке које шаљу имају велики утицај на младе и да морају да нарочито обрате пажњу на поруке које шаљу

Читава трибина преношена је уживо на таласима радија „Светигора“ као стримована на друштвеним мрежама што је проузроковало да се велики број људи и ван крипте храма укључе у трибину својим коментарима и питањима. Модератор трибине био је вјероучитељ Павле Божовић

Са трибином “Утицај поп културе на систем вриједности“ завршена је дводневна манифестација прославе 10 година рада хуманитарног омладинског клиба „Млади за Космет“.