Tribina

Tribinom Beogradskog sindikata i otaca sa Kosova završena proslava 10 godina rada kluba „Mladi za Kosmet“

Ime: 12.11.2018 tribina Podgorica; Opis: Tribinom Beogradskog sindikata i otaca sa Kosova završena proslava 10 godina rada kluba „Mladi za Kosmet“ Tip: audio/mpeg

U okviru proslave jubileja 10 godina postojanja humanitarnog omladinskog kluba “Mladi za Kosmet“ u kripti podgoričkog sabornog hrama održana tribina sa diskusijom na temu “Uticaj pop kulture na sistem vrijednosti“ u kojem su učestvovali članovi „Beogradskog sindikata“, Feđa Dimović, Boško Ćirković – Škabo i Blažo Vujović, kao i arhimandrit Ilarion (Lupulović) iguman manastira Draganac sa protosinđelom Andrejem profesorom bogoslovije u Prizrenu.

Tribina 1Ova tribini je i drugog dana proslave jubileja HOK-a „Mladi za Kosmet“ napunila kriptu podgoričkog hrama i to uglavnom mladim ljudima koji su uživali u razgovoru koji je trajao više od dva sata.

U okviru prvog kruga obraćanja gostiju svi učesnici dali svoje kratko viđenje na početnu temu tribine.

Visokoprepodobni arhimandrig Ilarion je na početku svog izlaganja izrazio radost zbog jednistvenog dvodnevnog događaja proslave jubileja „Mladih za Kosmet“ i rekao da je samo Bog mogao na jednom mjestu da objedini toliko različitih fenomena.

Otac Ilarion je rekao da je potraga za Bogom osnova svih traganja mladih kroz pop kulturu i prisjetio se jednog interesatnog događaja iz manstira Iviron.

Profesor bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“ iz Prizrena protosinđel Andrej na početku svog izlaganja je istakao podvig svojih učenika koji su kao djeca od 14 godina odlučili da dođu i početak svog bogoslovskog obrazovanja načine upravo u Prizrenu. Govoreći o temi istakao je da mi živimo u vremenu distopije, fenomenu koji je dijametralno suprotan pojmu utopije.

On je dodao da su forme umjetničkog izražavanja postale prilično pojednostavljene. U muzici je to matematički dokazivo.

Kao prvi od članova rep sastava Beogradski sindikat govorio je Feđa Dimović. On je na pitanje moderatora tribine koliko se ova razlikuje od više od stotinu koliko su održali u godinama iza, istakao da je razgovor u kripti podgoričkog hrama i formatom i kvalitetom novitet u njihovom djelovanju.

Feđa je istakao da je prva tribina na ovu temu krenula upravo sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Blažo Vujović, drugi učesnik iz redova Beogradskog sindikata govorio je o perfidnosti savremenih marketinških metoda u koje su u mnogome inkorporirane ideja Sigmunda Frojda. On je istakao da mladi ne treba da se stavljaju u pasivnu poziciju iz koje ne mogu ništa da učine.

Boško Ćirković – Škabo rekao je da rep, iako nije autentični izraz sa ovog područja, može biti iskorišten kao medijum za poruke dubljeg značenja.

Gostujući širom Srbije shvatili smo, istakao je Boško Ćirković, da muzika koju rade i poruke koje šalju imaju veliki uticaj na mlade i da moraju da naročito obrate pažnju na poruke koje šalju

Čitava tribina prenošena je uživo na talasima radija „Svetigora“ kao strimovana na društvenim mrežama što je prouzrokovalo da se veliki broj ljudi i van kripte hrama uključe u tribinu svojim komentarima i pitanjima. Moderator tribine bio je vjeroučitelj Pavle Božović

Sa tribinom “Uticaj pop kulture na sistem vrijednosti“ završena je dvodnevna manifestacija proslave 10 godina rada humanitarnog omladinskog kliba „Mladi za Kosmet“.