Rumija

Trojčindan na Rumiji

Ime: 07.06.2020-Otac Slobodan zekovic Rumija; Opis: Trojčindan na Rumiji Tip: audio/mpeg

Tradicionalno praznik Svete Trojice, 7. juna, svečano je proslavljen na planini Rumiji iznad Bara, u crkvi koja je posvećena upravo ovom prazniku

Na ovaj veliki praznik, na vrh Rumije iznosi se krst Svetog Jovana Vladimira, relikvija stara više od milenijuma. Krst čuva bratstvo Androvića iz Mikulića.

Samo jednom u godini, svetinja “ugleda svjetlost dana” o Trojičindanu, kada krst iznose na vrh planine Rumije. Ove godine krst svetog Jovana Vladimira na vrh Rumije nosila su braća Goran i Milan Andrović.

Kao i prethodnih godina, litija sa krstom svetog Jovana Vladimira u molitvenom hodu krenula od manastira svetog Sergeja Radonješkog u dva časa poslije ponoći. Na vrh Rumije litija je došla u nedelju, ranim jutarnjim satima, nakon čega je počela služba.

Na Trojčindan, u crkvi na Rumiji Svetu liturgijusu služili protojerej Jovan Plamenac, protojerej-stavrofor Slobodan Zeković i sveštenik Nikola Radović, uz molitveno učešće velikog broja vjernika među kojima je bilo i djece.

“Na Trojčindan, u crkvi svete Trojice mnogo ljudi se pričestilo. Bilo je divno, dosta vjernika, mnogo djece”, kazao je otac Jovan Plamenac. Sa nesalomivom vjerom u Boga vjernici koji se pričestili u crkvi svete Trojice, penju se na vrh Rumije, 1 596 metara, bez kapi vode.

izvor: Novosti