ЦБ Подгорица

Тужилац Боричић: Питајте полицију зашто су држали Митрополита

Основни државни тужилац Никола Боричић јуче је у 13.52 часова наложио полицији да пусте на слободу Митрополита Амфилохија, али су га они задржали до 17.14 часова.

Боричић у реаговању, објављеном на сајту Тужилаштва, поручује да је адреса за сва остала питања о задржавању након тог периода Управа полиције, ЦБ Подгорица.

“Поводом неистинитих навода да је дежурни државни тужилац Основног државног тужилаштва у Подгорици, приликом прикупљања информација од свештеног лица Амфилохија Радовића у својству грађанина од стране полиције, свештено лице држао максимално колико закон дозвољава односно шест сати, обавјештавамо јавност да се дежурни државни тужилац, након што га је полиција, која је поступала сходно својим законским овлашћењима, упознала са прикупљеним информацијама, односно садржином узете изјаве, истога дана у 13.52, изјаснио да се свештено лице које је изјаву давало у својству грађанина, пусти на слободу”, пише у реаговању тужиоца Боричића.

Браниоци Митрополита црногорско приморског г. Амфилохија, адвокати Драган Шоћ и Божо Милоњић поднијели су раније данас Тужилачком савјету притужбу на рад и поступање Боричића јер је владика Амфилохије јуче задржан у згради Центра безбједности Подгорица пуних шест сати.

“Евидентно је и за нас као браниоце несумњиво да је понашање тужиоца Николе Боричића било непрофесионално, морално недопустиво и намјерно усмјерено на физичко исцрпљивање Митрополита г. Амфилохија и на његово понижавање, јер све што је било предмет његовог саслушања могло је и морало бити завршено максимално до 1,5 сат задржавања”, истиче се у притужби.

Адвокати наводе да су у ЦБ Подгорица са Митрополитом г. Амфилохијем дошли у 11.15 часова, да је Митрополит своју изјаву давао почев од 12 часова и да је одговорио за око пола сата на сва питања која му је поставио полицијски службеник, а да су у 17.10 ч, пет минута прије истека рока од 6 сати, добили обавјештење да је тужилац Боричић наложио да се Митрополит пусти.

“Током давања изјаве, полицијски службеник Павле Милутиновић је, како нас је обавијестио, покушао да ступи у контакт са поступајућим тужиоцем Николом Боричићем, али му се овај није одазивао на позиве. Након што је Митрополит г. Амфилохије дао изјаву и одговорио на сва постављена питања, полицијски службеник их је, путем вибера, прослиједио тужиоцу Боричићу. Послије око 45 минута до сат времена од тужиоца је добио налог да Митрополиту постави два додатна питања на која је одмах добио одговор. Поново је полицијски службеник прослиједио Митрополитову изјаву тужиоцу Боричићу. Услиједило је чекање од отприлике око сат времена, па је, како нам је рекао полицијски службеник Милутиновић, тужилац Боричић тражио одговор на још једно питање. Митрополит је испунио захтјев тужиоца Боричића и одговорио и на то постављено питање, а потом је исти полицијски службеник одговор вибером прослиједио тужиоцу. У истом интервалу чекања, дакле око сат времена послије слања додатне изјаве, стигло је ново питање тужиоца Боричића, тј. четврто по реду додатно питање за три сата времена. Митрополит је и на то питање дао своје изјашњење које је прослијеђено тужиоцу око 16 часова.

У периоду од 16 до 17.10 часова, дакле пет минута прије истека рока од 6 сати, добили смо обавјештење од стране полицијског службеника Милутиновића да је тужилац Боричић наложио Управи полиције да поднесе кривичну пријаву против Митрополита и да га пусте”, наводе адвокати Драган Шоћ и Божо Милоњић у притужби на рад и поступање основног државног тужиоца Николе Боричића из Подгорице.