Vladika Atanasije u Hercegovini

Tvoje od tvojih – Vladika Atanasije u Hercegovini

U okviru dana godišnjeg pomena i sjećanja na blaženopočivšeg umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, u galeriji Kulturnog centra Trebinje sinoć, 23. februara, je otvorena izložba fotografija iz života Episkopa Atanasija, pod nazivom Tvoje od tvojih, koju je priredio tvrdoški jeromonah Teofil Petrović. Ovom prilikom, pored autora izložbe, obratio se i Episkop zapadnoamerički Maksim, kao i gradonačelnik Grada Trebinja, gospodin Mirko Ćurić.

 

U okviru dana godišnjeg pomena i sjećanja na blaženopočivšeg umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, u galeriji Kulturnog centra Trebinje sinoć, 23. februara, otvorena je izložba fotografija iz života Episkopa Atanasija, pod nazivom Tvoje od tvojih, koju je priredio tvrdoški jeromonah Teofil (Petrović). Ovom prilikom, pored autora izložbe, obratio se i Episkop zapadnoamerički Maksim, kao i gradonačelnik Grada Trebinja, gospodin Mirko Ćurić.

Neposredno po otvaranju izložbe, u velikoj pozorišnoj sali, priređen je prvi, od tri planirana, razgovora, tokom kojeg su sagovornici igumana Danila žitomislićkog, kao moderatora, bili: Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Episkop diseldorfski i njemački Grigorije, Episkop pakračko-slavonski Jovan i iguman hilandarski Metodije.

Vladika Grigorije: Upalio iskru u kamenu, prouzrokujući svjetlost

Njegovo preosveštenstvo Episkop diseldorfski i njemački Grigorije rekao je da je dolazak Vladike Atanasija u Hercegovinu upalio iskru u kamenu, prouzrokujući svjetlost.Tvoje od tvojih – Vladika Atanasije u Hercegovini

U toku razgovora o temi “Vladika Atanasije u Hercegovini”, Vladika Grigorije je rekao da je Vladika Atanasije već bio slavan kad je došao u Hercegovinu, ostvarena ličnost i ugledan duhovnik, monah, priznat u svijetu.

“U Hercegovinu je došao po mom dubokom uvjerenju zbog toga što je žudio za mučeništvom. On je i prije ustoličenja dolazio u Hercegovinu, kao jeromonah tajno noću išao od jame do jame, služio nad njima. Koja je svjetlost privukla Atanasija u Hercegovinu? Nije sunčeva, nego ona koja je sijala iz tih jama bezdanica”, rekao je Vladika Grigorije.

On je dodao da je dolazak Vladike Atanasija u Hercegovinu prouzrokovao to da se upalila iskra u kamenu, prouzrokujući da nešto grije i svijetli, iako je sve okolo bilo strašno i neprijatno.

“Vladika Atanasije je imao po meni jedan cilj, da postane mučenik i da se sjedini sa tim mučenicima. Niko na tom putu nije mogao da ga zaustavi, omete, ali je svako iz nekog nepoznatog razloga htio da ide za njim, jer vide da ide ka svjetlosti”, naveo je Vladika Grigorije.

Mitropolit Joanikije: Ponio krst svoga naroda

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, govoreći o službovanju Vladike Atanasija u Hercegovini, rekao je da je Vladika došao u najteže vrijeme u Hercegovinu i ponio krst svoga naroda.

“Naravno, nije idealizovao svoj narod, zato što ga je volio, zato ga je vrlo često i kritikovao, ali su svi osjetili da on to radi sa velikom ljubavlju, očinskom, da ne kažem majčinskom”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit je dodao da je Vladika Atanasije bio junak po karakteru, te da je spojio u svojoj ličnosti i strogost, ali i nježnost, ljubav i saosjećanje, te da ga je narod mnogo volio.

Vladika Jovan: Do kraja vremena Amfilohije i Atanasije će se izobražavati zajedno

Vladika pakračko-slavonski Jovan rekao je da je Hercegovina prije Atanasija, odnosno Tvrdoš bio siv, crn i mračan, da je sve bilo teško u to vrijeme, ali da je kad je došao Vladika Atanasije sijala potpuno druga svjetlost.

“On je došao u Hercegovinu da bi mi svi vidjeli kako izgleda episkop Crkve. To će do kraja vremena da ostane najvažnije. On je došao u Hercegovinu i da bude zajedno sa Amfilohijem i danas i do kraja vremena. Kao što se izobražavaju Petar i Pavle, do kraja vremena će se Amfilohije i Atanasije izobražavati zajedno”, rekao je Vladika Jovan.

Iguman hilandarski Metodije: Imao veliku ljubav prema Svetoj Gori i Svetogorcima 

Iguman hilandarski Metodije prisjetio se dolazaka Vladike Atanasija u manastir Hilandar, rekavši da je on imao veliku ljubav prema Svetoj Gori i Svetogorcima, kao i oni prema njemu, te da je uvijek imao vremena da sasluša sve probleme i da pomogne u organizaciji manastirskog života.

Samom razgovoru, tokom kojeg su iskazana svjedočanstva i sjećanja na Vladiku Atanasija na prostoru Hercegovine, prethodilo je pozdravno obraćanje Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, uz prikazivanje video zapisa, u kojima su o Episkopu Atanasiju govorili Mitropolit tverski i kašinski Amvrosije (Ermakov) i Aristotel Papanikolau, profesor teologije na Univerzitetu Fordam.

Izložba fotografija iz života Episkopa Atanasija: Tvoje od tvojih

Na otvaranju izložbe fotografija, autor jeromonah Teofil je rekao da same fotografije na kojima je Vladika Atanasije govore dovoljno o liku i djelu blaženopočivšeg episkopa, koji je ostavio neizbrisiv pečat u Hercegovini.

On je istakao da izložbu čine crno-bijele fotografije na kojima je prikazan život Atanasija do izbora za vladiku, zatim fotografije tokom njegovog ustoličenja u Banatu i Hercegovini do fotografija koje su veoma raznovrsne i predstavljaju svakodnevni život Vladike Atanasija nakon hirotonije u Trebinju.

“Ovo je samo mali dio fotografija o našem Vladici i bilo je veoma teško izabrati koje će se fotografije prikazati javnosti, jer je Vladika bio prebogata duhovna i riznica svakog drugog života”, naveo je jeromonah Teofil, koji je sa Vladikom Atansijem proveo i njegove posljednje dane ovozemaljskog života.

Vladika Maksim je istakao da je fotografija, ne prenebregavajući estetski karakter, za Vladiku Atanasija ostala u biti dokumentarni fenomen i da ona nije zamenjivala ikonu:

“Likovi na ikonama nisu samo fotografije, nisu portreti. Imate danas slučajeva – Sveti Nektarije, recimo, koji je umro 1920.g. i postoje njegove slike, međutim – ipak se radi i ikona njegova. Jer na slici je još nepreobražen, a na ikoni se već projavljuje večni lik njegov onakav kakav će ostati na svu večnost. Vladika Atanasije je nadilazeći imitaciju objektivne prirodnosti i onaj analitički, hladan i fotografski pristup vodio ka ekstatičnom, ljubavnom pristupu tajni sveta koji nas okružuje, u jedno ekstatično učešće u lepoti Božije tvorevine i Njegovih ikona na zemlji. Verujem da i fotografije  na ovoj izložbi pokazuju tu dimenziju i nadam se da će je njeni posmatrači i prepoznati kao takvu.”

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je Vladika Atanasije bio jedan od najiskrenijih i najodanijih pastira srpskog naroda i Hercegovine, pa je bilo sasvim prirodno što se ovdašnji narod saživio sa vladikom.

“Narod Trebinja i Hercegovine zahvalan mu je na svakoj molitvi, miloj i blagoj riječi, ali i na svakom prekoru, znajući da je Vladika zaživota sve činio u najboljoj namjeri za dobrobit i duhovno blagostanje našeg naroda i zajednice, a posebno djece, njegove ‘mutave vojske’”, kazao je Ćurić.

Izložba će biti otvorena narednih 15 dana.

Večeras: “Vladika Atanasije i Kosovo i Metohija”

U okviru dana godišnjeg pomena i sjećanja na blaženopočivšeg Vladiku Atanasija, večeras 24. februara, u pozorišnoj sala Kulturnog centra Trebinje na temu: Vladika Atanasije i Kosovo i Metohija, govoriće: iguman dečanski Sava, protojerej-stavrofor Radivoje Panić, prof. Dr Miloš Ković i mr Živojin Rakočević. Moderator je Andrej Jeftić.

PRENOS UŽIVO biće omogućen na You Tube kanalu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, zahvaljujući tehničkoj podršci Herceg televizije, a putem sljedećeg linka.

Izvor: ZHiP i Srna

Priredila: Vesna Dević