Vladika Joanikije

U Andrijevici je održana svečana Svetosavska akademija

Ime: 26.01. 2018. VLADIKA JOANIKIJE SVETOSAVSKA AKADEMIJA ANDRIJEVICA; Opis: U Andrijevici je održana svečana Svetosavska akademija Tip: audio/mpeg

U Andrijevici je, u četvrtak 25. januara 2018, održana svečana Svetosavska akademija, koju su, po blagoslovu Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija, organizovali CO Andrijevica i JU Centar za kulturu i sport „Mihailo Lalić“ iz Andrijevice.

Prisutni vjerni narod, sveštenstvo i monaštvo Eparhije, blagoslovio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, koji je i održao svetosavsku besjedu.

Vladika je naglasio da predstoji obilježavanje velikih jubileja u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

„Sledeće godine proslavljamo 800 godina od osnivanja Srpske pravoslavne Crkve, od hirotonije Svetog Save za prvog Arhiepiskopa Srpskog, od vremena kada su tadašnji kulturni, hrišćanski narodi Evrope i svijeta prepoznali srpski narod kao zreo narod, koji je dostigao svoje puno dostojanstvo“.

„U svjetlosti velikog jubileja osnivanja Srpske Crkve, u svjetlosti Savinog lika sagledavamo i druge jubileje. Mi ćemo u našoj Eparhiji, ove godine, posebno obilježiti jedan značajan jubilej u okviru Svetosavskih svečanosti – stogodišnjicu od mučeništva Svetog cara Nikolaja II Romanova i njegove porodice, koji su stradali 1918. od boljševika“, kazao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

U programu Svetosavske akademije u Andrijevici nastupili su: pjevačko društvo „Car Dušan Silni“ iz Berana, crkveni hor „Svetog Nikole“ iz Bijelog Polja kojim rukovodi Julijana Vujošević, sestre Marija, Hristina i Irina Savić, narodni guslar Ilija Paldrmić, etno grupa „Sveti Evstatije“ iz Berana.