У Бару обиљежено пет година од освећења цркве Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца

У Бару обиљежено пет година од освећења цркве Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца

На пету годишњицу од освећења цркве Светог Петра Ловћенског Тајновидца, јединственог храма у СПЦ, која се налази у порти Саборног Храма Светог Јована Владимира у Бару, Свету Литургију служио је, са вјерним народом, протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

 

Након прочитаног одломка из Светог Јеванђеља, отац Слободан се обратио присутним вјерницима, рекавши да је ово први храм у нашој Светој Цркви који је посвећен Светом Петру Ловћенском Тајновидцу. Нагласио је да се на данашњи дан сјећамо тог дана прије пет година и дивног сабора гдје је уз нашег блаженопочившег митрополита Амфилохија и још неколико архијереја наше Цркве освећен овај храм. Он се присјетио и велике љубави блаженопочившег митроплота Амфилохија према своме светом предходнику, Светом Петру Ловћенском Тајновидцу. И да је једна од митрополитових највећих жеља, молитвених, била управо обнова истог оваквог храма на врху Ловћена. Иако му ту жељу Господ није испунио, она је остала нама, не само као Његошев аманет, него сада већ и као аманет нашега митрополита Амфилохија. Да се потрудимо, колико до нас стоји, прије свега молитвом и сталним помињањем и обнављањем те мисли, тога завјета, да дочекаомо ми, а ако не ми, онда наша дјеца и унуци, да се тај аманет и та жеља ове двојице великих јерараха и оствари.

Након причешћа вјерног народа, приступило се освећењу и резању славског колача, који је за ову годишњицу припремила кума славе Славица Лазаревић. Она је славу за наредну годину предала Ради Миљањић. Сабрање је настављено у парохијском дому уз пригодно послужење.

Дејан Вукић