Mati Olimpijada

U Ćeliji Dobrskoj sahranjena igumanija Olimpijada (1935-2019); Bogoslužio vladika Amfilohije

Ime: 31.07.2019 Mitropolit Opijelo mati Olimpijadi; Opis: U Ćeliji Dobrskoj sahranjena igumanija Olimpijada (1935-2019) Tip: audio/mpeg

Danas su na monaškom groblju u manastiru Ćelija Dobrska sahranjeni zemni ostaci monahinje Olimpijade Vuković (1935-2019), dugogodišnje igumanije ove sve obitelji, koja se upokojila u Gospodu juče, 30. jula, na praznik Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marija.

Svetu zaupokojenu liturgiju i opijelo služio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom u Ćeliji Dobrskoj, u kojem se mati Olimpijada podvizavala poslednje tri decenije svog života.

Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je u liturgijskoj besjedi kazao da je svako ljudsko biće na zemlji prizvano na Carstvo Božije, vječno i neprolazno, i da je zato blaženi put kojim polazi neka duša sa zemlje ka Carstvu Oca i Sina i Duha Svetoga: Blažen je put kojim danas ideš dušo, jer ti je pripremljeno mjesto pokoja.

Naša mati Olimpijada, koju danas ispraćamo, kako je naglasio, jedna je takva duša koja je sve što je imala predala Hristu na dar da bi zadobila Carstvo nebesko. Gospod je udostojio da u ovoj svetinji u kojoj je služila poslednjih godina Gospodu, bude njen ispraćaj i pokoj da bi tu čekala trube Sudnjega dana:

„Naša mati Olimpijada, sveta Božija duša, koja je u mladosti svojoj prišla u svetinju pod krila Svetih arhangela sa blagoslovom Svetoga starca Justina u Ćelijama kod Valjeva, čija je kelejnica bila 30 godina, pomogla je i njemu da postane svetitelj Božiji. A i sama je u svetosti živjela služeći njemu i Božijoj svetinji.“

Podsjećajući na njen životni put, vladika je kazao da je nakon toga Gospod prizvao u Banat gdje je služila, u Vladičanskom dvoru u Vršcu, zajedno sa mati Hristinom koju je privela monaškom zvanju. Poslije toga po sopstvenoj želji, svoje služenje Bogu je nastavila u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

„Svim srcem i dušom je ugradila sebe u manastir Ćelija Dobrska i vezala se za nju do današnjega dana. Cio svoj život je prinjela Hristu Bogu na dar, naučivši se istinskom monaškom zvanju i poslušanju, koje je bilo osnovno svojstvo njenoga života, jer je tako naučila od Svetoga Justina Ćelijskog“, kazao je Mitropolit.

Dodao je da je sestra Olimpijada, iako fizički odsutna, ostala čitavog života vezana za manastir Ćelije valjevske. Tome u prilog, naveo je vladika, govori i njena želja da je jedna od sestara ćelijske obitelji, mati Jakova, pripremi za ovaj dan poslije upokojenja.

Naglasio je da je naša mati Olimpijada imala taj blagoslov Božiji da se upokoji na Ognjenu Mariju i pola sata prije upokojenja primi Sveto pričešće.

„Našu duhovnu učiteljicu monaškog zvanja i prizvanja, duboko sam uvjeren, primio je Gospod u Svoje Carstvo za kojim je čeznula i Njemu sebe prinjela“, istakao je Mitropolit crnogorsko – primorski g. Amfilohije.

Nakon toga na Mitropolitovu molbu prisutni su čuli savjete mati Olimpijade o monaštvu, koje je ona iznijela u razgovoru sa mati Angelinom:

„Treba da živimo misleći na Boga, na mitarstvo, kako izlazi duša prvo i gde ide i kuda ide… Ništa nije teško kad zamisliš kako je u paklu…. Monaški život nije lak. Treba se truditi: molitva blagoslov i poslušanje. Čuvajte se nemojte da idete kuda ko hoće! Poslušanje i molitva su najveći blagoslov, gde god ideš, moli se….“, govorila je naša mati Olimpijada.

Visokopreosvećeni je pozvao sve da prime blagoslov i savjete monahinje Olimpijade, pogotovo sestre koje su krenule tim svetim putem. Podsjetio je da je ona prva od sestara koje su došle u Crnu Goru u ono vrijeme velike duhovne pustoši po našim manastirima i svetinjama:

„Gospod je i vas prizvao da obnavljate svoje duše i vaskrsavate blagoslovom Božijim, vjerom i životom po vjeri i poslušanjem. Da zajedno sa vama vaskrsavaju ove svetinje, kao što je i ova svetinja vaskrsnula i obnovljena zahvaljujući našoj mati Olimpijadi i mati Hristini. Neka bi Gospod upokojio mati Olimpijadu u Carstvo Oca i Sina i Duha Svetoga, Boga našega u vjekove vjekova. Amin“, kazao je na kraju svoje besjede Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović

+++

Zch 4107Monahinja Olimpijada rođena je 13. jula 1935. godine u selu Trliću, Ub kod Valjeva, gdje je završila osnovnu školu. Zamonašena je 8. oktobra 1961. godine u manastiru Ćelije kod Valjeva od strane Prepodobnog Ave Justina Ćelijskog, čija je kelejnica bila 32 godine. Godine 1985. godine prešla je u Eparhiju banatsku gdje je postavljena na poslušanje pridvorne monahinje pri Episkopskom dvoru u Vršcu kod tadašnjeg Episkopa banatskog g. Amfilohija. Na tom poslušanju je ostala sve do 1991. godine kada prelazi u Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Od praznika Vavedenja Presvete Bogorodice 1993. godine do svog upokojenja bila je igumanija manastira Ćelija Dobrska.

”Blažen je put kojim danas ideš dušo, jer ti je pripremljeno mjesto pokoja”.

Vječan ti spomen, dostoblažena mati Olimpijado!