Danilovgrad

U Danilovgradu promovisana knjiga o Ostrogu

Ime: 13.06.2018 PROMOCIJA KNJIGE O OSTROGU U DANILOVGRADU; Opis: "13.06.2018_ PROMOCIJA KNJIGE O OSTROGU_U DANILOVGRADU". Tip: audio/mpeg

Knjiga „Ostrog (1666/1667) neimari duhovnosti u Danilovgradu“, autora Milorada B. Boškovića u utorak 12. juna je u Centru za kulturu u Danilovgradu sabrala Bjelopavliće, kao i sve one koji se godinama nadahnjuju i žive ovom svetinjom i Božjim ugodnikom Svetim Vasilijem.

Ispred organizatora promocije prisutnima se obratio mr Ognjen Jovović, predsjednik Udruženja Bjelopavlića „Bijeli Pavle“ iz Danilovgrada koji je istakao da se promocija održava u sklopu redovnih aktivnosti pod  nazivom “ Trag zaboravu“  u okviru kojih se predstavljaju teme podsjećanja na značajne a zaboravljene ličnosti, institucije iz istorije i tradicije Bjelopavlića. On je istakao da iako je Bošković pravi autentični Bjelopavlić da je ovo prvo predstavljanje jednog njegovog dijela u zavičaju.

Protojerej stavrofor Brajović smatra da je Boškovićeva knjiga otpor preovlađujućem bezavičajnom pisanju i da zbog toga predstavlja raritet na današnjoj duhovonoj sceni.

Govoreći o  knjizi „Ostrog (1666/1667) neimari duhovnosti u Danilovgradu“ prof. dr Svetislav G. Popović, dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici koji je i recenzenat ove knjige, kazao je da je ovaj prostor pružao neponovljiv doživljaj svjetskim umjetnicima, a naročito arhitektama koji su nalazili inspiraciju u jedinstvenosti arhitektonskog oblika koji se rađao iz vertikalne litice, visoko na planini ostroške grede i kao takav, poslužio je za oblikovanju drugih prostora. Otvori na manastiru, koji su spontano nastali na licu manastirskog zdanja iz potrebe zaštite u teškim vremenima, postali su tema izučavanja putnika namjernika koji su kasnije postali imena u svetskoj arhitekturi.

Autor Milorad B. Bošković zahvalio se svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svjetlost dana i istakao da je i danas Ostrog najveće svetilište slovenskog juga, mjesto nade gdje se sabiraju ljudi svih vjera i nacija, svi različiti a opet srodni. Istorija Ostroga se nije završila, ona se svakodnevo zbiva i neprekidno teče. I ovog trena na Ostroškoj gredi iznad Bjelopavlićke blagoslovene zemlje ukrštaju se vjetrovi i povezuju vjekovi.

-Knjiga  Ostrog neimari duhovnosti je odanost svetosti, odbrani pravoslavlja i slobode naroda i ličnosti čovjeka, slobode i kulture kao pokretačke energije i spokojstva, rekao je autor iskazujući slovo duboke odanosti i divljenja neimarima duhovnosti i poklonicima iz svijeta što su sačuvali svetost i ostavili generacijama blago manastira Ostrog.

U svojoj duhovno pastirskoj pouci Arhiepiskop cetinjskiMmitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je podsjetio da je na kraju Jovanovog Jevanđelja zapisano da ono što je sve izgovorio Hristos ne bi moglo stati u čitav svijet knjiga i kazao da je manastir Ostrog jedna od tih Hristovih knjiga.

Mitropolit Amfilohije je istakao da sve što se gradi na svetim ličnostima, pamćenju, njihovim moštima i djelu ostaje i o njima se uvijek piše kao što je i ova knjiga  „Ostrog (1666/1667) neimari duhovnosti u Danilovgradu“,

Moderator ovog nadahnutog sabranja bio je protojerej Nikola Pejović.

Knjige „Ostrog (1666/1667) neimari duhovnosti u Danilovgradu“, autora Milorada B. Boškovića objavljena je po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija a u izdanju manastira Ostrog i Izdavačke kuće „Svetigora“.