Doli

У Долима прослављена годишњица канонизације Пивских мученика, богослужили Митрополит Амфилохије и Епископ Јоаникије

Име: 07.06.2018 DOLI PIVA; Опис: У Долима прослављена годишњица канонизације Пивских мученика Тип: audio/mpeg

Doli 3На празник Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије са свештенством и вјерним народом служили су Свету архијерејску литургију у Спомен-храму трећег обретења главе Светог Јована Крститеља у Долима, метоху Пивског манастира поводом прве годишњице канонизације Пивских мученика.

Овом Литургијоми, празничном Литијом и благосиљем славског колача и жита метох у Долима који је подугнут у спомен на невино пострадале пивске мученике, такође је данас прославио храмовну славу

Митрополит Амфилохије је у архипастирској проповиједи након читања Јеванђеља казао да је ово свето мјесто као Гроб Христов у Јерусалиму.

Doli 2Послије причешћа вјерног народа Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је заблагодарио Митрополиту Амфилохију што не заборавља овај свети крај и окупља вјени народ око ових светих мученика.

Владика Јоаникије је посебно поздравио делегацију Величана.

Владика Јоаникије је заблагодарио и градоначелнику Плужина Мијушку Бајагићу на труду око уређења ове светиње и других светиња у Пиви, као и домаћину славе свештенику Милошу Цицмилу.

Домаћин овогодишње славе јереј Милош Цицмил и Црквени одбор Манастира дио колача предали су домаћину за наредну годину

Послије богослужења све присутне по традицији је поздравио представник Величана Мирослав Брковић који је рекао да је Велика напаћена, али часна и велика.

У оквиру празничног културно-умјетничког програма казиване су пјесме пјесника Благоја Баковића, уз гусле је пјевао Максим Војводић, а Лука Цицмил, брат свештеника и домаћина славе Милоша Цицмила, отпјевао је своју пјесму о Светој Јаглици Пивској.

Сабрање је настављено уз гусле и трпезу хришћанске љубави.

Doli 4Митрополит Амфилохије и Епископ Јоаникије обишли су потом Пивски манастир и саборну цркву у изградњи у Плужинама посвећену Светом патријарху Макарију Соколовићу.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ канонизовао је 24. маја 2017. године жртве нацистичког злочина у Пиви, у чијим селима је од 6. до 12. јуна 1943. нацистичкa Принц Еуген дивизија,  заједно са муслиманским усташама из СС Ханџар дивизије, побила 1290 Пивљана, међу којима 549 дјеце и омладине до 20 година. Само у Долима 7. јуна страдало је 522 нејачи, од којих 109 дјеце млађе од 15 година. Братство Благојевића је тог дана изгубило 220 чланова.

У Гојковића Долу изнад Плужина дан раније су затворили 46 мјештана у колибу и све их живе спалили.

Дола су, као највеће стратиште у овом крају, постала мјесто саборног спомена свих пивских новомученика. У њима је 2004. године подигнута црква посвећена Трећем обретењу главе Светог Јована Крститеља, који се прославља такође 7. јуна.