Doli

U Dolima proslavljena godišnjica kanonizacije Pivskih mučenika, bogoslužili Mitropolit Amfilohije i Episkop Joanikije

Ime: 07.06.2018 DOLI PIVA; Opis: U Dolima proslavljena godišnjica kanonizacije Pivskih mučenika Tip: audio/mpeg

Doli 3Na praznik Trećeg obretenja glave Svetog Jovana Krstitelja Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije sa sveštenstvom i vjernim narodom služili su Svetu arhijerejsku liturgiju u Spomen-hramu trećeg obretenja glave Svetog Jovana Krstitelja u Dolima, metohu Pivskog manastira povodom prve godišnjice kanonizacije Pivskih mučenika.

Ovom Liturgijomi, prazničnom Litijom i blagosiljem slavskog kolača i žita metoh u Dolima koji je podugnut u spomen na nevino postradale pivske mučenike, takođe je danas proslavio hramovnu slavu

Mitropolit Amfilohije je u arhipastirskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja kazao da je ovo sveto mjesto kao Grob Hristov u Jerusalimu.

Doli 2Poslije pričešća vjernog naroda Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je zablagodario Mitropolitu Amfilohiju što ne zaboravlja ovaj sveti kraj i okuplja vjeni narod oko ovih svetih mučenika.

Vladika Joanikije je posebno pozdravio delegaciju Veličana.

Vladika Joanikije je zablagodario i gradonačelniku Plužina Mijušku Bajagiću na trudu oko uređenja ove svetinje i drugih svetinja u Pivi, kao i domaćinu slave svešteniku Milošu Cicmilu.

Domaćin ovogodišnje slave jerej Miloš Cicmil i Crkveni odbor Manastira dio kolača predali su domaćinu za narednu godinu

Poslije bogosluženja sve prisutne po tradiciji je pozdravio predstavnik Veličana Miroslav Brković koji je rekao da je Velika napaćena, ali časna i velika.

U okviru prazničnog kulturno-umjetničkog programa kazivane su pjesme pjesnika Blagoja Bakovića, uz gusle je pjevao Maksim Vojvodić, a Luka Cicmil, brat sveštenika i domaćina slave Miloša Cicmila, otpjevao je svoju pjesmu o Svetoj Jaglici Pivskoj.

Sabranje je nastavljeno uz gusle i trpezu hrišćanske ljubavi.

Doli 4Mitropolit Amfilohije i Episkop Joanikije obišli su potom Pivski manastir i sabornu crkvu u izgradnji u Plužinama posvećenu Svetom patrijarhu Makariju Sokoloviću.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC kanonizovao je 24. maja 2017. godine žrtve nacističkog zločina u Pivi, u čijim selima je od 6. do 12. juna 1943. nacistička Princ Eugen divizija,  zajedno sa muslimanskim ustašama iz SS Handžar divizije, pobila 1290 Pivljana, među kojima 549 djece i omladine do 20 godina. Samo u Dolima 7. juna stradalo je 522 nejači, od kojih 109 djece mlađe od 15 godina. Bratstvo Blagojevića je tog dana izgubilo 220 članova.

U Gojkovića Dolu iznad Plužina dan ranije su zatvorili 46 mještana u kolibu i sve ih žive spalili.

Dola su, kao najveće stratište u ovom kraju, postala mjesto sabornog spomena svih pivskih novomučenika. U njima je 2004. godine podignuta crkva posvećena Trećem obretenju glave Svetog Jovana Krstitelja, koji se proslavlja takođe 7. juna.