Mozaici

U Herceg Novom otvorena izložba fotografija mozaika na kupoli Hrama Svetog Save na Vračaru

Ime: 16.04.2018 IZLOZBA FOTOGRAFIJA O HRAMU SVETOG SAVE; Opis: U Herceg Novom otvorena izložba fotografija mozaika na kupoli Hrama Svetog Save na Vračaru Tip: audio/mpeg

U okviru manifestacije „Dani ruske duhovnosti i kulture“  u Herceg Novom juče je u galeriji „Freska“ otvorena izložba fotografija posvećena ključnim etapama izrade mozaika na kupoli hrama Svetog Save u Beogradu, najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu.

IzlozbaPostavku je uradio Centar za nauku i kulturu Rusije i „Ruski dom“. Izložba sadrži 32 informativne fotografije AZ formata dimenzija 100 h 70 cm o etapama unutrašnjeg oslikavanja ovog najvećeg hrama na Balkanu.

Mozaik, dar ruskog naroda, koji predstavlja Vaznesenje Hristovo realizovao je umjetnički kolektiv pod rukovodstvom člana Ruske akademije umjetnosti Nikolaja Muhina.

Prema riječima Slavice Milošević, kustosa galerija „Freska“, uređenje kupole hrama Svetog Save jedan je od najvećih projekata mozaičkog dekorisanja krivolinijskog prostora u svijetu.Ukupna površina mozaika je 1.248 kvadratnih metara. Mozaik je težak 40 tona i nalazi se na visini od 65 metara. Na postavljanju centralne kompozicije bilo je angažovano 70 umjetnika iz Rusije i Srbije.

-Nije bilo jednostavno u ovom malom galerijskom prostoru organizovati izložbu i predstaviti impozantan projekat. Ali, nadamo se da smo bar djelimično uspjeli u tome, rekla je Miloševićeva.

Mozaici 2Izložbu je otvorio direktor Tverskog koledža kulture dr Aleksej Evganijevič Baranov koji je naglasio da ova čudesna izložba obuhvata iskustva Biblije, predanja i mitove, ali je i ujedno i moderna izložba. Po mišljenju umjetnika, kao da su zavirili u Srednji vijek. Autori su majstorski „plivali“ kroz prostor i vrijeme.

-Ovo je izložba u kojoj se autori obraćaju vjernicima i pokazuju kakvi su naši korijeni, kako ih treba čuvati, rekao je Baranov.

Još jedan izuzetan motiv ovog sabranja u galeriji „Freska“ bilo je i Baranovo predavanje na temu „Dođi u Crnu Goru da bi bolje upoznao Rusiju“, iskustvo Međunarodnog omladinskog projekta. Bio je to dio priče o saradnji studenata Tverskog koledža kulture, odnosno Ministarstva kulture Rusije i Eparhije budimljansko-nikšićke.

U ime domaćina Baranova je pozdravio i zahvalio se na podršci i učešću protojerej-stavrofor Radomir Nikčević.