Јекатеринбург 5

У Јекатеринбургу одржани музичко-литерални сусрети „Свети Петар Цетињски: светитељ-ратник-пјесник“

Име: 01.11..2021 otac dusan mihajlovic i mila cerovic; Опис: У Јекатеринбургу одржани музичко-литерални сусрети „Свети Петар Цетињски: светитељ-ратник-пјесник“ Тип: audio/mpeg

У организацији Друштва руско-српског пријатељства из Москве на празник светог Петра Цетињског 31. 10. 2021 године у граду Јекатеринбургу у Русији одржани су литерално-музички сусрети под називом „Свети Петар Цетињски: светитељ-ратник-пјесник“

 

О овом догађају смо разговарали са парохом града Јекатеринбурга јерејем Душаном Михајловићем и докторантом факултета политичких наука из Москве Милом Церовић.

„Идеја за ову манифестацију се родила спонтано захваљујући Јелени Осиповој, предсједници удружења руско-српског пријатељства и благословом блаженопочившег митрополита Амфилохија. У руском календару уопште нема светог Петра Цетињског тако да смо хтјели да ту тему мало вратимо и да људи овдје више сазнају о том важном светитељу. На крају се одржао врло интересантан догађај у коме је Јелена Осипова говорила о животу светог Петра”.

Приказана су и два филма „Тамо гдје нас воле“ и филм оца Николе Пејовића „До Христове побједе“.

Говорили смо о личности митрополита Амфилохија, Мила Церовић је имала своје излагање о догађајима у Црној Гори а с обзиром да сам духовник дјечијег хора „Октоих“ они су се потрудили да науче тропар светом Петру Цетињском и још пар пјесама на српском језику.

Ја често бесједим о светом Петру Цетињском. Он је карактер светитељства који је непознат за Русе и мислио сам да је врло интересантно да се упознају са једном таквом врстом проповједи и да сазнају нешто више о томе.“казао је прота Душан.

Са задовољством сам прихватила позив попадије Јелене Осипове да присуствујем овој манифестацији поготово што се одржавала у Јекатеринбургу. Оно што је на мене оставило посебан утисак и што бих нагласила јесте када сам чула руску дјечицу да поју тропар светом Петру Цетињском и морам истаћи да су га дивно извели. Заиста руска публика је била заинтересована и упијали су сваку ријеч што је за мене било фасцинантно.

Након приказивања филма о митрополиту Амфилохију успјела сам да кажем пар ријечи о литијама које нису само препородиле Црну Гору него су утицале шире, буквално на цијелу Православну Цркву и да је то један доказ да је Православна вјера жива поготово када знамо да је омладина на крилима литијама показала себе и своју вјеру.“ рекла је о својим утисцима са музичко-литералних сусрета докторант политичких наука из Москве Мила Церовић.

У оквиру ове манифестације било је ријечи и о блаженопочившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију који је оставио велики траг у Руској православној Цркви а отац Душан је на крају казао да се нада да ће се манифестација о светом Петру цетињском одржавати и наредних година.

Раде Дуловић