Otac Radomir Nikcevic

U Jovan Dolu proslavljen praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja, slava ktitorske porodice Nikčević

Ime: 07. 10. 2019 JOVANDAN U JOVAN DOLU; Opis: U Jovan Dolu proslavljen praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja Tip: audio/mpeg

U ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića, posvećenom Svetom Jovanu Kristitelju, molitveno je proslavljen praznik njegovog Začeća, u nedjelju 6. oktobra 2019. ljeta Gospodnjeg, u našem narodu poznatiji kao Jovanjdan Pješivački, krsna slava ktitorske porodice Nikčević, koja je manastiru Ostrogu zavještala zemlju gdje se nalazi skit.

Svetom Liturgijom u crkvi posvećenoj Rođenju Svetog Jovana Krstitelja načalstvovao je protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, arhijerejski namjesnik hercegnovski, a sasluživala su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, jeromonah Jerotej i jerođakon Roman, uz molitveno učešće arhimandrita Benedikta, igumana manastira Miholjska Prevlaka.

Odgovarale su monahinje iz manastira Svetog apostola Luke u nikšićkoj Župi, koje su sa igumanijom Efimijom Nikčević prisustvovale sabranju i hor Svetog Save iz Herceg Novog.

Brojno monaštvo i vjerni narod, svečari i gosti porodice Nikčević prisustvovali su evharistijskom sabranju, a tokom bogosluženja uznošene su molitve za žive i upokojene članove ktitorske porodice, ali i za sve današnje svečare i vjerni narod.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, riječima praznične besjede sabranima se obratio o. Radomir, koji je kazao da danas proslavljamo začeće najvećeg rođenog od žene. Govoreći, podsjetio je na riječi Jevanđelja da kad Bogorodica dolazi kod Jelisavete, zaigra dijete u utrobi njenoj.

Te riječi nam svjedoče da je Sveti Jovan od svog začeća u utrobi Jelisavetinoj čudo Božije. Da je on onaj koji se radije dolasku Onoga koga najavljuje, dolasku Hrista Spasitelja u ovaj svijet. Naša Crkva, ne govori toliko o začeću kao činu, ne zbog toga što je to nešto sramno, nego upravo zato što je uzvišeno, jer nema začeća novog čovjeka koje nije Bogom blagosloveno – kazao je o. Radomir.