Promocija Podgorica

U kripti Sabornog hrama u Podgorici predstavljena knjiga Janisa Kocabasisa – Sa Tibeta na Svetu Goru starcu Pajsiju

Ime: 22.05.2018 PROMOCIJA KNJIGE SA TIBETA NA SVEU GORU; Opis: Predstavljena knjiga Janisa Kocabasisa-Sa Tibeta na Svetu Goru starcu Pajsiju Tip: audio/mpeg

Nakon mnogih i brojnih gradova u kojima su se održavale promocije, došao je red i na Podgoricu, gdje je u kripti Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog održana, u nedjelju 20. maja, 2018. godine, sa početkom u 19 časova promocija knjige „Sa Tibeta na Svetu Goru starcu Pajsiju“, grčkog teologa Janisa Kocabasisa.

Pomenutu knjigu na srpski jezik preveo je monah Makarije Hilandarac.

Knjiga govori o mladom Jorgakisu, o njegovom putu od tibetanskog budističkog monaha do susreta sa starcem Pajsijem, i njegovog preobražaja, vraćanju vjeri otaca, do naposlijetku sveštenika u Americi.

Knjiga „Sa Tibeta na Svetu Goru starcu Pajsiju“– Janisa Kocabasisa, ugledala je svjetlost dana prije ravno devet godina, a do sada je doživjela deset reizdanja.
Takođe treba napomenuti da je prevedena na čak pet jezika, u koje spadaju osim srpskog i ruski, engleski, litvanski i japanski.

Tokom ove večeri autor knjige – Janis Kocabasis, govorio je na grčkom a otac Makarije je prevodio, takođe, ovo veče bilo je ispunjeno i protkano vjerom i duhovnošću, dok se sa neizmjernom ljubavlju govorilo o vjeri pravoslavnoj, Gospodu i Bogomajci, kao i detaljno o životu Jorgakisa, protagoniste ove knjige.

”Na jednoj strani imamo: nevidljive sile tame, obmane i laži, a na drugoj ljubav, svjetlost i istinu. Uvijek pobjeđuje ljubav, jer Bog je ljubav i nadvisuje tamu.” – rekao je monah Makarije Hilandarac.

Janis Kocabasis, koji je promociju započeo pojanjem pesme „Dostojno jest“ zahvalio se svima koji su učestvovali da knjiga ugleda svjetlost dana, kao i svima onima koji su došli da čuju o čemu govori i šta je pouka ove knjige.

”Rođen sam u pravoslavnoj porodici, ali pored toga čitao sam kuran proučavao budizam i hinduiuzam, i tada saznajem od mojih prijatelja da su monasi na Svetoj Gori, na najvećim mogućim visinama duhovnosti, na najvišim ljestvicama. Ja 1976. godine u februaru odlazim ocu Pajsiju, i tada upoznajem mladića od 16 godina Jorgakisa, i saznajem njegovu priču koja je istinita i koja predstavlja njegova strašna iskušenja obavijena silama tame, a potom njegovo duhovno ozdravljenje i uzdizanje uz pomoć starca Pajsija.”-kazao je Janis Kocabasis.

Kocababis je pojasnio da životni pakao tog mladića počinje od momenta kada ga djeda kradom odvodi Kinu, i ostavlja tibetanskim monasima gdje su najstrožija pravila, kako bi on postigao produhovljenje. No, tada on nivoe svog napredovanja stiče uz pomoć demonskih sila, dok njegov spas i vraćanje vjeri pravoslavnoj nastaje nakon dolaska u manastir Simono-Petru, gdje ga monasi upućuju na starca Pajsija.

Predavanje je završilo riječima: “Kada pravimo korake činimo to ka pravom putu, i neodškrinjujmo nikada vrata koje vode u tamu patnju i veliko stradanje. Vjerujmo jer vjerujućem sve je moguće“.