Litija U Mojkovcu

U Mojkovcu održana tradicionalna svenarodna litija u čast Svetog velikomučenika Prokopija

Ime: 22.07.2019 Vladika Joanikije; Opis: U Mojkovcu održana tradicionalna svenarodna litija u čast Svetog velikomučenika Prokopija Tip: audio/mpeg

Tradicionalna svečana svenarodna litija u slavu Božju, a u čast Svetog velikomučenika Prokopija, nebeskog zaštitnika Mojkovca i njegovih žitelja, održana u nedjelju, 21. jula 2019, u poslijepodnevnim časovima.

Litiju, u kojoj je učestvovao veliki broj vjernog naroda Mojkovca i okolnih mjesta, sveštenstva i monaštva Eparhije budimljansko-nikšićke, predvodio je Njegovo Preosveštenstvo vladika Joanikije.

Praznična litija, ustanovljena sa podizanjem hrama Svetog velikomučenika Prokopija u Lepencu, prolazi, tradicionalno, kroz grad Mojkovac od mojkovačkog Sabornog hrama Hristovog Rođenja do centra grada, zaustavljajući se na nekoliko mjesta kako bi se čitalo sveto Jevanđelje i uznosile molitve Gospodu, Presvetoj Bogorodici i Svetom Prokopiju za zdravlje, mir i blagostanje žitelja Mojkovca i vaskolike pravoslavne vaseljene.

Sabranom vjernom narodu, po povratku u Saborni hram, arhipastirskom besjedom obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije.

Vladika je zahvalio Crkvenom odboru, sveštenicima i svima koji su se potrudili u organizaciji hramovne slave u Lepencu i što se sabor Svetog Prokopija započet svetom Liturgijom u hramu u Lepencu, produžio u Mojkovcu, a završio ovom svečanom svenarodnom litijom.

Nakon svečane Litije Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije obišao je radove na crkvi Svetog Tome u Podbišću.