Вече Радмиле Кнежевић 1

У Никшићу је одржано ауторско вече Радмиле Кнежевић пјесникиње и драмског ствараоца из Будве

Име: 03.06.2022-Autorsko vece Radmile Knezevic-Niksic; Опис: У Никшићу је одржано ауторско вече Радмиле Кнежевић пјесникиње и драмског ствараоца из Будве Тип: audio/mpeg

У оквиру трибине „Свободијада“ коју организује ЈУ „Захумље“ у Никшићу је, у уторак 31. маја 2022. године, одржано ауторско вече Радмиле Кнежевић, пјесникиње и драмског ствараоца из Будве.

 

У уводној ријечи пјесникиња Милица Бакрач уредница трибине „Свободијада“ је навела да је Радмила Кнежевић рођена у Призрену, гдје је завршила основну школу и гимназију. Факултет драмских уметности – глума, Академија уметности у Приштини и Филолошки факултет – књижевност и српски језик завршила је на Универзитету у Приштини. Глумица је Народног позоришта у Приштини са сједиштем у Грачаници, редитељ и водитељ Школе глуме у Грачаници у организацији Народног позоришта. Директорица је Драмског студија школе глуме у Будви. До сада је објавила четири књиге за дјецу, књиге поезије за одрасле: „Не тражим да знаш“, „Кап сунца“, „Твоја рука“, коаутор је антологије „Призрене стари“ и зборника „Богородица Љевишка у пјесмама“, а све њене књиге за одрасле и све циклусе у њима повезују три чврсте нити: искреност, љубав и вјера.

О Радмилиној поезији говорили су: пјесникиња Николина Ковачевић и књижевник Милутин Мићовић.

Радмила Кнежевић је подсјетила на везу која је постојала између Никшића и Призрена: наиме Никшићко позориште је, како је навела, са радом почело 1884. године извођењем представе „Слободарка“. Овај комад написао је писац Манојло Ђорђевић Призренац, за штампање и извођење је препоручио Јован Јовановић Змај, музику је написао Даворин Јенко, а изведен је четири године раније у Народном позоришту у Београду уз овације.

Никшићкој публици Радмила се представила избором поезије из најновије књиге „Твоја рука“, нагласивши да све што ради у дијелу књижевности ствара у славу града Призрена, желећи да се на тај начин одужи за сву љепоту и духовност, коју је рођењем добила.

Вече су употпуниле клавирском пратњом Нинослава Златковић, професорица Музичке школе из Будве и сопранисткиња Данијела Николић, која је и диригентица хора Свети Јевстатије Превлачки, а све три њих су чланице овог црквеног хора.