Press Niksic

У Никшићу одржана конференција за новинаре поводом обиљежавања 160-годишњице Битке на Гроховцу

Име: 27.04. 2018. BITKA NA GRAHIVCU SENKA; Опис: У Никшићу одржана конференција за новинаре поводом обиљежавања 160-годишњице Битке на Гроховцу Тип: audio/mpeg

У Никшићу је, у сриједу 25. априла 2018, одржана конференција за новинаре, коју су, поводом обиљежавања 160-годишњице Битке на Гроховцу, организовали Епархија будимљанско-никшићка и Завичајно удружење “Стара Херцеговина”.

Представницима медија, најприје, се обратио Ратко Кривокапић, предсједник Црквене општине Никшић, који је казао да је битка на Граховцу одраз мудрости, слоге, љубави, а, изнад свега, помоћи Божје и празника Вазнесења, јер се битка одиграла на празник Спасовдан 1858.

Прилика је да се, поводом обиљежавања 160 година од битке на Граховцу, сви саберeмо на том светом мјесту на којем је књаз Никола 1864, у спомен и захвалност црногорским и херцеговачким јунацима, подигао цркву на Граховцу, посвећену Спасовдану, рекао је свештеник Петар Крговић, парох граховски.

Позив народу Црне Горе, као и братске Херцеговине, који је, такође, учествовао у бици на Граховцу, упутио је Зоран Миловић, предсједник Одбора за обиљежавање, са жељом да буду једно и заједно, као што су, у своје вријеме, били витезови са Граховца.

Света Архијерејска Литургија са поменом учесницима битке на Граховцу, на празник Вазнесења Господњег, 17. маја 2018, почеће у 9 часова. Организатори најављују пригодан културно-духовни програм.

Разговор са Зораном Миловићем, предсједником Одбора за обиљежавање 160 година од Битке на Граховцу, водила Сенка Чоловић Шумић.

Crkva Na Grahovcu
Црква на Граховцу