Promocija Niksic

У Никшићу одржана промоција двојезичних, руско-српских издања Његошевих дјела: „Луча микрокозма“ и „Биљежница“

Име: 08.05.2019 PROMOCIJA NjEGOSEVIH DJELA DANI SVETOG VASILIJA; Опис: У Никшићу одржана промоција двојезичних, руско-српских издања Његошевих дјела: „Луча микрокозма“ и „Биљежница“ Тип: audio/mpeg

У Никшићу је, у уторак 7. маја 2019, одржана промоција двојезичних, руско-српских издања Његошевих дјела: „Луча микрокозма“ и „Биљежница“

Овим догађајем почела је традиционална културно-духовна манифестација “Дани Светог Василија Острошког“.

Јереј др Никола Маројевић је, дајући уводну ријеч, казао да је неизрециву Љепоту свебожанствене Тројице, као љествицу познања и живљења, Петар II Петровић отјеловио у Лучи, приказавши пут човјеков до савршенства.

У представљању је учествовао Преосвећени Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Г. Кирило (Бојовић). Истакао је да је Његош широк, слојевит, јер је он, у исто вријеме, и пјесник, и филозоф, и Владика, и владар.

Књижевник Радомир Уљаревић говорио је о „Лучи микрокозма“, доживљавајући пјеснички ово дјело као свједочење очевидца, тајновидца и боговидца, као путопис кроз вјечност.
Предсједник Књижевног друштва „Његош“, књижевник Милутин Мићовић, који је уредник промовисаних двојезичних, руско-српских издања, дјела Његошевих је навео да се „Биљежница“ први пут појављује у јавности на руском језику.

О раду на преводу „Биљежнице“ на руски језик говорила је Људмила Бурцева, која је превод урадила са Анастасијом Бурцевом Врбицом.

Оба дјела су, по благослову Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, који је присуствовао промоцији у Никшићу, изашла у издању Епархије будимљанско-никшићке, Књижевног друштва „Његош“ и ИК „Штампар Макарије“.