Promocija Niksic

U Nikšiću održana promocija dvojezičnih, rusko-srpskih izdanja Njegoševih djela: „Luča mikrokozma“ i „Bilježnica“

Ime: 08.05.2019 PROMOCIJA NjEGOSEVIH DJELA DANI SVETOG VASILIJA; Opis: U Nikšiću održana promocija dvojezičnih, rusko-srpskih izdanja Njegoševih djela: „Luča mikrokozma“ i „Bilježnica“ Tip: audio/mpeg

U Nikšiću je, u utorak 7. maja 2019, održana promocija dvojezičnih, rusko-srpskih izdanja Njegoševih djela: „Luča mikrokozma“ i „Bilježnica“

Ovim događajem počela je tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija “Dani Svetog Vasilija Ostroškog“.

Jerej dr Nikola Marojević je, dajući uvodnu riječ, kazao da je neizrecivu Ljepotu svebožanstvene Trojice, kao ljestvicu poznanja i življenja, Petar II Petrović otjelovio u Luči, prikazavši put čovjekov do savršenstva.

U predstavljanju je učestvovao Preosvećeni Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički G. Kirilo (Bojović). Istakao je da je Njegoš širok, slojevit, jer je on, u isto vrijeme, i pjesnik, i filozof, i Vladika, i vladar.

Književnik Radomir Uljarević govorio je o „Luči mikrokozma“, doživljavajući pjesnički ovo djelo kao svjedočenje očevidca, tajnovidca i bogovidca, kao putopis kroz vječnost.
Predsjednik Književnog društva „Njegoš“, književnik Milutin Mićović, koji je urednik promovisanih dvojezičnih, rusko-srpskih izdanja, djela Njegoševih je naveo da se „Bilježnica“ prvi put pojavljuje u javnosti na ruskom jeziku.

O radu na prevodu „Bilježnice“ na ruski jezik govorila je Ljudmila Burceva, koja je prevod uradila sa Anastasijom Burcevom Vrbicom.

Oba djela su, po blagoslovu Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija, koji je prisustvovao promociji u Nikšiću, izašla u izdanju Eparhije budimljansko-nikšićke, Književnog društva „Njegoš“ i IK „Štampar Makarije“.