20180827 202712

У Никшићу одржано пјесничко вече књижевника Ђорђа Нешића

Име: 30.08.2018 Pjesnicko vece Djorja Nesica Niksic; Опис: Пјесничко вече књижевника Ђорђа Нешића Тип: audio/mpeg

Уочи празника Успенија Пресвете Богородице, у понедјељак 27. августа 2018, у Црквено-народном дому “Светог Василија Острошког” у Никшићу, одржано је пјесничко вече књижевника Ђорђа Нешића.

20180827 201850Претпразништво великог празника Успенија Пресвете Богородице сабранима је, у име Црквене Општине Никшић, честитао протојереј Остоја Кнежевић, поздрављајући Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, публику и учеснике вечери.

Књижевни портрет Ђорђа Нешића, који је рођен у Бијелом Брду код Осијека, живи у Сомбору, а управник је Културног и научног центра „Милутин Миланковић“ у Даљу, представио је проф. др Јован Делић, напоменувши да се о њему у Црној Гори зна мало, што је, сматра Делић, последица искомаданости и неповезаности српског народа.

„У питању је христолика, изразито национална поезија, која је дубоко укоријењена у оно што је наша култура, историја и традиција“, запазио је Делић, осврнувши се и на Нешићеве пјесме о оцу, светости породице, родитељства, док се у пјесмама посвећеним винограду препознаје Христос, Дух Божји, Васкрсење.

Избором из своје поезије обратио се и аутор, пјесник Ђорђе Нешић.

Вече је употпунио хор Преподобне мати Ангелине.