20180827 202712

U Nikšiću održano pjesničko veče književnika Đorđa Nešića

Ime: 30.08.2018 Pjesnicko vece Djorja Nesica Niksic; Opis: Pjesničko veče književnika Đorđa Nešića Tip: audio/mpeg

Uoči praznika Uspenija Presvete Bogorodice, u ponedjeljak 27. avgusta 2018, u Crkveno-narodnom domu „Svetog Vasilija Ostroškog“ u Nikšiću, održano je pjesničko veče književnika Đorđa Nešića.

20180827 201850Pretprazništvo velikog praznika Uspenija Presvete Bogorodice sabranima je, u ime Crkvene Opštine Nikšić, čestitao protojerej Ostoja Knežević, pozdravljajući Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija, publiku i učesnike večeri.

Književni portret Đorđa Nešića, koji je rođen u Bijelom Brdu kod Osijeka, živi u Somboru, a upravnik je Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković“ u Dalju, predstavio je prof. dr Jovan Delić, napomenuvši da se o njemu u Crnoj Gori zna malo, što je, smatra Delić, posledica iskomadanosti i nepovezanosti srpskog naroda.

„U pitanju je hristolika, izrazito nacionalna poezija, koja je duboko ukorijenjena u ono što je naša kultura, istorija i tradicija“, zapazio je Delić, osvrnuvši se i na Nešićeve pjesme o ocu, svetosti porodice, roditeljstva, dok se u pjesmama posvećenim vinogradu prepoznaje Hristos, Duh Božji, Vaskrsenje.

Izborom iz svoje poezije obratio se i autor, pjesnik Đorđe Nešić.

Veče je upotpunio hor Prepodobne mati Angeline.