Славко Потпара

У Никшићу отворена изложба Славка Потпаре- „Нове косовско-метохијске фреске“

Име: 20. 05. 2019 Izlozba Potpare Niksic; Опис: У Никшићу отворена изложба Славка Потпаре- „Нове косовско-метохијске фреске“ Тип: audio/mpeg

У Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, у суботу 18. маја 2019, отворена је изложба „Нове косовско-метохијске фреске“ Славка Потпаре.

Ријеч је о фотографијама фресака, урађеним на платнима већих димензија, а међу изложеним радовима су Свети Николај Жички и блаженопочивши Патријарх српски Павле, чије фреске су урађене на инстистирање протојереја Миломира Влашковића из Лепосавића, саопштила је Гордана Јанићијевић Потпара, аутор изложбе и медијатор вечери у Никшићу.

Изложбу је пригодним словом отворио протојереј Миодраг Тодоровић, рекавши да нам ова изложба, сликарским језиком нуди отварање врата небеског Царства.

„Кад станете пред фрескама, не само овим, ми смо, већ, помало, други људи јер фреска тражи димензију вјечности, као и икона, она тражи оно што је код човјека најдрагоцјеније, како каже Његош, ону искру божествену, сјеме боголико. Ове фреске нас позивају да будемо свети и да светошћу код себе и код других побиједимо пролазност. Зато ове фреске, као и оне Дечана, Патријаршије, Грачанице, Богородице Љевишке ће, с помоћу Божјом преобратити и албански народ и окренути га путем који води у вјечност, а не у пролазност“.

Академском умјетнику, иконописцу и фрескописцу Славку Потпари, рођеног, иначе, у Никшићу, гостима и бројној публици, добродошлицу, у име Друштва „Свети Ђорђе“, пожелио је Велимир Касалица.

Вече су казивањем стихова и етно појањем употпунили др Трипко Драганић и Бранка Зечевић.

Изложба ће бити отворена мјесец дана.