Slavko Potpara

U Nikšiću otvorena izložba Slavka Potpare- „Nove kosovsko-metohijske freske“

Ime: 20. 05. 2019 Izlozba Potpare Niksic; Opis: U Nikšiću otvorena izložba Slavka Potpare- „Nove kosovsko-metohijske freske“ Tip: audio/mpeg

U Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“ u Nikšiću, u subotu 18. maja 2019, otvorena je izložba „Nove kosovsko-metohijske freske“ Slavka Potpare.

Riječ je o fotografijama fresaka, urađenim na platnima većih dimenzija, a među izloženim radovima su Sveti Nikolaj Žički i blaženopočivši Patrijarh srpski Pavle, čije freske su urađene na instistiranje protojereja Milomira Vlaškovića iz Leposavića, saopštila je Gordana Janićijević Potpara, autor izložbe i medijator večeri u Nikšiću.

Izložbu je prigodnim slovom otvorio protojerej Miodrag Todorović, rekavši da nam ova izložba, slikarskim jezikom nudi otvaranje vrata nebeskog Carstva.

„Kad stanete pred freskama, ne samo ovim, mi smo, već, pomalo, drugi ljudi jer freska traži dimenziju vječnosti, kao i ikona, ona traži ono što je kod čovjeka najdragocjenije, kako kaže Njegoš, onu iskru božestvenu, sjeme bogoliko. Ove freske nas pozivaju da budemo sveti i da svetošću kod sebe i kod drugih pobijedimo prolaznost. Zato ove freske, kao i one Dečana, Patrijaršije, Gračanice, Bogorodice Ljeviške će, s pomoću Božjom preobratiti i albanski narod i okrenuti ga putem koji vodi u vječnost, a ne u prolaznost“.

Akademskom umjetniku, ikonopiscu i freskopiscu Slavku Potpari, rođenog, inače, u Nikšiću, gostima i brojnoj publici, dobrodošlicu, u ime Društva „Sveti Đorđe“, poželio je Velimir Kasalica.

Veče su kazivanjem stihova i etno pojanjem upotpunili dr Tripko Draganić i Branka Zečević.

Izložba će biti otvorena mjesec dana.