проф. др Микоња Кнежеви

У организацији ЈУ „Захумље“ из Никшића одржана је трибина „Агора”

Име: tribina agora-mikonja knezevic; Опис: Атина и Јерусалим: Српски видици у средњем и Његошевом вијеку Тип: audio/mpeg

У организацији ЈУ „Захумље“ из Никшића, 14. новембра 2023. године, одржана је трибина „Агора“ у којој је учествовао проф. др Микоња Кнежевић, говорећи на тему „Атина и Јерусалим: Српски видици у средњем и Његошевом вијеку“.

Са проф. Кнежевићем разговор су водили: Анђела Пековић, уредница трибине и мр Милорад Дурутовић, књижевни критичар.

Проф. др Микоња Кнежевић је рођен у Никшићу и колеге га памте као најбољег студента Универзитета Црне Горе за 2001. годину. Боравио је, једно вријеме, у Грчкој на докторским студијама, а докторску дисертацију одбранио је на Филозофском факултету Националног каподистријског Универзитета у Атини.

Усавршавао се у Њемачкој и Аустрији, био ангажован као професор на Одјељењу за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Косовској Митровици; од прошле године запослен је у Етнографском институту САНУ у звању виши научни сарадник. Бави се истраживањем византијске философије, рецепцијом античке философије у средњем вијеку, српскословенским преводима византијских мислилаца, философском антропологијом и његошологијом.

Др Микоња Кнежевић преводи са грчког, енглеског и њемачког језика. Аутор је књиге „Његош и исихазам“ и коаутор научне монографије „Григорије Палама, Давид Дисипат“, необјављени рукопис. Аутор је и уредник документарног серијала „Света Гора – небески град“ који је приказан на РТС-у, а тренутно ради на једном серијалу и то о Његошу.