Sv. Bosiljka Pasjanska

U Pasjanu kod Gnjilana održana duhovna akademija posvećena Svetoj Bosiljki Pasjanskoj

Ime: 27.10.2018 DUHOVNA AKADEMIJA U SPOMEN SVETE MUCENICE BOSILJKE PASJANKE; Opis: U Pasjanu kod Gnjilana održana duhovna akademija posvećena Svetoj Bosiljki Pasjanskoj Tip: audio/mpeg

Povodom prve godišnjice proslavljenja Svete Bosiljke Pasjanske, u Pasjanu kod Gnjilana, Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ 25. oktobra 2018. godine organizovali su duhovnu tribinu posvećenu novoprosijavšoj svetiteljki.

Na tribini u crkvenoj sali u Pasjanu uvodnu riječ dao je Preosvećeni Episkop g. Teodosije, dok je žitije i službu Svete mučenice Bosiljke Rajčić govorila mati Stefanida, igumanija manastira Gračanice.

O prilikama u gnjilanskoj kazi u 19. veku govorio je istoričar Aleksandar Gudžić a na temu „Savremeno doba i pojava novih svetitelja na Kosovu i Metohiji – značaj njihovog proslavljanja u savremenom trenutku“ arhimandrit Ilarion (Lupulović), iguman manastira Draganac.

O stradanju Svete Bosiljke i sećanje na nju u narodu govorio je veroučitelj Jovan Cvetković.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na ovogodišnjem zasjedanju pribrojao je Saboru svetih, zbog nepokolebljive vernosti veri Hristovoj ubijene od Arnauta za vreme osmanlijske vlasti, na izmaku 19. veka i u osvit 20. veka, na Kosovu i Metohiji: Bosiljku Rajčić iz Pasjana kod Gnjilana, Grigorija Pećkog i Vasilija Pekara iz Peći. Podvig Svete Bosiljke Pasjanske proslavlja se 26. oktobra.

Na tonskom zapisu duhovne tribine blagodarimo novinaru i književniku g. Živojinu Rakočeviću direktoru Doma kulture Gračanica.