Sava Kostic

U petak, 19. juna, u Osnovnom sudu u Nikšiću, počinje suđenje Episkopu budimljansko-nikšićkom G. Joanikiju i nikšićkim sveštenicima

Ime: 18.06.2020 razgovor sa advokatom savom kosticem; Opis: Počinje suđenje Episkopu budimljansko-nikšićkom G. Joanikiju i nikšićkim sveštenicima Tip: audio/mpeg

Suđenje Njegovom Preosveštenstvu Episkopu budimljansko-nikšićkom G. Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika, protiv kojih je podignuta optužnica zbog litije, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. održana u Nikšiću, zakazano je za petak 19. juna, sa početkom u 10 časova, u Osnovnom sudu u Nikšiću.

Vladika Joanikije StupoviJedan od branilaca Episkopa Joanikija i četvorice nikšićkih sveštenika, advokat Sava Kostić, u razgovoru za Radio Svetigoru, navodi da je to prvo ročište glavnog pretresa, kada se iznosi sadržina optužnog predloga i okrivljeni izjašnjavaju o krivici, a ukoliko budu ispunjene procesne pretpostavke mogu da se izvedu i dokazi.

„U saznanju sam da to ročošte glavnog pretresa neće biti održano zato što se jedan od okrivljenih, sveštenik Slobodan Jokić nalazi na banjskom liječenju zbog zdravstvenih problema, koje je ranije imao, a koji su pogoršani situacijom koja se dešavala prilikom hapšenja, saslušanja u Tužilaštvu i zadržavanja. U petak, 19. juna, u nikšićkom Osnovnom sudu, biće prisutni svi ostali okrivljeni i mi kao branioci kako bi bile ispoštovane zakonske odredbe, a zbog nemogućnosti dolaska jednog od okrivljenih neće biti ispunjene procesne pretpostavke za održavanje tog pretresa, tako da će on biti odložen na određeno vrijeme. Na tom pretresu sudija Igor Đuričković će utvrditi sledeći termin kada će biti zakazano naredno ročište glavnog pretresa, rukovodeći se onim što branilac okrivljenog o. Slobodana Jokića dostavi u pogledu medicinskih izvještaja o njegovom zdravstvenom stanju. Obično bude odloženo na mjesec dana“, kazao je, između ostalog, Kostić.

Javnost će, dodao je on, moći da prisustvuje najavljenom pretresu, jer nije donijeta nikakva posebna odluka, kojom bi javnost bila isključena i ne postoji nikakav razlog za tako nešto. Pretres će, osim zainteresovanih građana, moći da prate i predstavnici medija, ali uz poštovanje važećih mjera NKT-a.

Sa advokatom Savom Kostićem razgovarala je Senka Čolović Šumić.