Akademije U Pluzinama 5

У Плужинама одржана Светосавска академија: Свети Сава је нама Пут, Истина и Живот

Име: 28.01.2022-svetosavska akademija u pluzinama; Опис: У Плужинама одржана Светосавска академија Тип: audio/mpeg

У плужинском Центру за културу, у петак 28. јануара 2022. године, одржана је свечана академија у славу Светог Оца нашег Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског.

Програм је почео химном Светом Сави, у извођењу јереја Луке Цицмила, пароха плужинског и етно појца Бранке Зечевић, након чега се присутнима, са којима је било и руководство Општине Плужине, обратио Миленко Мићановић, директор Центра за културу.

Светосавску бесједу одржао je проф. др Драго Перовић, честитајући Светог Саву, а дјеци школску славу, поручујући им да кроз живот светосавски ходе и броде.

Поручио је да на челу са првим српским Архиепископом, првим српским просветитељем, духовником, учитељем, љекаром, ктитором, градитељем, и са Божијом заштитом, наша Херцеговина „одише светосавским духом, говори светосавском ријечју, светосавски љуби правду, светосавски чува слободу, и живи онолико колико иде путем Светог Саве.“

„Кад смо год кроз нашу тешку историју заборавили тај пут, и издали Светог Саву, то више нијесмо били ми, то је био народ без Божије заштите, без свог лица и телоса. Ни ноћас се ми први не обраћамо Светом Сави, већ Он бди над нама и обраћа нам се, зове нас и призива, моли се за нас пред престолом Оца и тако нас враћа нама самима, њему Светом, и Богу. Сваки трептај, сваки час, сваки дан слиједећи пут Светог Саве ми се усправљамо као људи, утемељујемо као заједница, освједочујемо у својој православној правовјерности“, навео је Перовић, додавши да гдје год су се расули трунци Савиних светих моштију, ту се чује његова молитва за све нас.

„Само захваљујући њему, кад је народни глас постајао светосавска молитва, опстајали смо као народ. И увијек кад је требало Свети Сава је стајао на чело народа. Баш као и у ово наше доба, када је испред нас, над нама, међу нама, у нама, ходио на свакој литији, којом је наш народ поново постао Савин, Божији, свој народ. И као што је Исус Христос био Светом Сави Пут, Истина и Живот, тако је и Свети Сава нама Пут, Истина и Живот“, навео је Перовић.

У културно уметничком програму наступили су: етно појци Бранка Зечевић, Татјана Вуковић, Марина и Ивана Кнежевић, јереј Лука Цицмил, гуслар Здравко Кнежевић, пјесник Ранко Мићановић и рецитатори Центра за културу.

Славски колач је, у савинданској радости, освештао и заједно са сабраним вјерним народом и бројном дјецом, преломио отац Јефтимије (Шкулетић), игуман Пивског манастира.