Podgorica Liturgija

У подгоричком Саборном храму прослављен Свети Николај Српски

Име: 03. 05. 2020 Liturgija Hram Podgorica; Опис: У подгоричком Саборном храму прослављен Свети Николај Српски Тип: audio/mpeg

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици прослављен је празник Светог Николаја Српског. Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Драган Митровић уз саслужење протојереја-ставрофора Далибора Милаковића и протојереја Миладина Кнежевића, као и протођакона Владимира Јарамаза и ђакона Павла Божовића.

У складу са одредбама НКТ-а, Светој служби Божијој није присуствовао вјерни народ, што је нарочито растужило дјецу која се у храму на данашњи дан нарочито окупљају јер се празник Светог Николаја Жичког прославља и као слава школе вјеронауке при овоме светоме храму. Међутим, слава је ипак обиљежена резањем славског колача и освећењем жита, које су у име свих полазника вјеронауке принијели вјероучитељи Ана Ненадић и ђакон Павле Божовић.

У надахнутој бесједи након резања славског колача протојереј-ставрофор Далибор Милаковић указао је на преклапање више празника који гравитирају празнику Васкрсења Господњег.

Жене Мироносице су удостојене великог благослова да се прве сретну са васкрслим Господом због велике оданости, жртве, коју су посвједочили вјерношћу крај крста Христовог”, нагласио је отац Далибор, додавши да је и савремени светитељ кога данас славимо – Свети Владика Николај такође свједок Христовог распећа и васкрсења

Он је због својих предивних проповиједи оправдано опјеван као Златоусти проповједник Васкрслог Христа”, нагласио је отац Далибор, закључивши да ученици имају много разлога да се угледају на овог знаменитог јерарха Српске цркве у двадесетом вијеку.

Службу су директно преносили Радио Светигора и Фејсбук страница Саборног храма Христовог Васкрсења.

Полазници Школе вјеронауке подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог ове године своју славу Светог Николаја Жичког су прославили на посебан начин.

У част и славу свог небеског заштитника, отпјевали су пјесму “НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ”.

ђакон Павле Божовић